Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;

Η ρήξη του μηνίσκου αφορά τη ρήξη η οποία συμβαίνει στη σχήματος “C” ινοχόνδρινη δομή που παρεμβάλεται μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης στην άρθρωση του γόνατος.

Κάθε γόνατο έχει δυο μηνίσκους, τον έσω μηνίσκο στην εσωτερική πλευρά του γόνατος και τον έξω μηνίσκο στην εξωτερική πλευρά του γόνατος. Οι μηνίσκοι λειτουργούν σαν «αμορτισέρ», συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην σταθερότητα της άρθρωσης του γόνατος.

Κατανέμουν το βάρος του σώματος ομοιόμορφα στην άρθρωση και αποφεύγεται η υπερβολική πίεση σε κάποιο τμήμα της άρθρωσης. Οι ρήξεις των μηνίσκων είναι από τις συνηθέστερες κακώσεις της άρθρωσης του γόνατος, επειδή αποτελούν φορτιζόμενες επιφάνειες.

(Μπορεί να εμφανισθούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι όμως συχνότερες σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής.)

  • Τύποι

Οι διάφοροι τύποι ρήξεων ταξινομούνται με βάση την εντόπιση και την έκταση της ρήξης – Σε αυτές περιλαμβάνονται:

• Εκφυλιστικού τύπου –  Στον τύπο αυτό, το έσω χείλος του μηνίσκου είναι τραχύ, ανώμαλο και ξεφτισμένο.

• Ακτινική ρήξη Στον τύπο αυτό, η ρήξη ξεκινάει από το έσω χείλος του μηνίσκου και επεκτείνεται προς το έξω χείλος του.

• Δίκην «ράμφους παπαγάλου» – Αφορά μια λοξή ρήξη στο έσω χείλος του μηνίσκου που μοιάζει με ράμφος παπαγάλου.

• Επιμήκης ρήξη Αποτελεί μια ρήξη που συμβαίνει κατά το μήκος του μηνίσκου.

• Δίκην «λαβής κάδου» – Στον τύπο αυτό, η ρήξη είναι πλήρους πάχους. Το τμήμα της ρήξης που αφορά τη λαβή μπορεί να παρεκτοπισθεί προς το κέντρο του γόνατος και να προκαλέσει κλείδωμα της άρθρωσης του γόνατος και πόνο.

• Τύπου πτερυγίου – Αφορά μια ρήξη που συμβαίνει στην επιφάνεια του μηνίσκου και δημιουργεί ένα πτερύγιο που κινείται μέσα στην άρθρωση.

  • Αιτίες

Ο μηνίσκος είναι δυνατόν να υποστεί ρήξη μετά από στροφικού τύπου κάκωση κατά τη διάρκεια αθλημάτων ή κατά την έγερση από καρέκλα ή από βαθύ κάθισμα. Οι αθλητές μπορεί να σπάσουν τον μηνίσκο τους είτε κατά τη διάρκεια στροφικής κίνησης, υπέρκαμψης του γόνατος ή απότομης επιβράδυνσης. Στους αθλητές, οι μηνισκικές βλάβες συχνά συμβαίνουν μαζί με άλλες κακώσεις, όπως η ρήξη του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου. Επίσης, με την πάροδο της ηλικίας, ο μηνίσκος γίνεται πιο εύθρυπτος και επομένως μπορεί να σπάσει πιο εύκολα.

  • Συμπτώματα

Στα συμπτώματα της ρήξης του μηνίσκου περιλαμβάνονται:

• Πόνος στο έσω ή έξω τμήμα του γόνατος, ανάλογα με το ποιος μηνίσκος έχει υποστεί βλάβη.

• Αίσθημα αναπήδησης ή «κλικ» κατά τη στιγμή του τραυματισμού.

• «Κλείδωμα» του γόνατος, στην περίπτωση που τμήμα του μηνίσκου παρεμβάλλεται σε έκτοπη θέση μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης.

• Δυσκαμψία.

• Οίδημα.

• Αίσθημα αστάθειας.

  • Διάγνωση

Για τη διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου, ο ορθοπαιδικός θα πάρει αναλυτικό ιατρικό ιστορικό και θα πραγματοποιήσει προσεκτική κλινική εξέταση του γόνατός σας. Επίσης είναι δυνατόν να ζητήσει ακτινολογικό έλεγχο, ώστε να αποκλεισθούν άλλες βλάβες που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στο γόνατο. Η μαγνητική τομογραφία θα προσφέρει καλύτερη επισκόπηση των μηνίσκων και εκτίμηση της έκτασης της βλάβης.

  • Θεραπεία

Η αρχική αντιμετώπιση μετά από την κάκωση περιλαμβάνει την εφαρμογή των αρχών της ανάπαυσης, της συμπίεσης, της ανύψωσης και της παγοθεραπείας.

Οι περαιτέρω θεραπευτικές επιλογές θα εξαρτηθούν από τον τύπο, την εντόπιση και την έκταση της ρήξης. Οι μικρές ρήξεις είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη αγωγή και φυσικοθεραπεία. Στόχος της φυσικοθεραπείας είναι η μυϊκή ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, ώστε να προληφθεί η αστάθεια του γόνατος.

Σε μερικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να εφαρμοσθεί κηδεμόνας γόνατος, ενώ δεν είναι σπάνιο να συστηθεί βάδιση με μερική φόρτιση με τη χρήση βακτηριών.

Εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν μετά από την ολοκλήρωση της συντηρητικής θεραπείας, ο ορθοπαιδικός μπορεί να συστήσει χειρουργική αντιμετώπιση της ρήξης του μηνίσκου σας.

Η χειρουργική θεραπεία μπορεί να συστηθεί επίσης σε μεγάλες ρήξεις και γίνεται αρθροσκοπικά. Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική, περιοχική ή σπανιότερα τοπική αναισθησία. Εξιτήριο από το νοσοκομείο δίνεται είτε την ίδια ημέρα είτε την επόμενη του χειρουργείου.

Το αρθροσκόπιο είναι ένα μικρό εργαλείο οπτικών ινών που αποτελείται από μικροσκοπικούς φακούς, πηγή φωτός και κάμερα καταγραφής βίντεο. Τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρά (διαμέτρου 3 – 4 mm) και εισάγονται στην άρθρωση του γόνατος από πολύ μικρές τομές (2cm) που καλούνται αρθροσκοπικές πόρτες.

Συνήθως σε αυτές τις επεμβάσεις γίνονται 2 ή 3 αρθροσκοπικές πόρτες. Η κάμερα βίντεο του αρθροσκοπίου προβάλλει τις εικόνες από το εσωτερικό της άρθρωσης του γόνατος στην οθόνη της τηλεόρασης, επιτρέποντας στο χειρουργό να εξετάσει το σύνολο της άρθρωσης με απευθείας επισκόπηση. Για τη διευκόλυνση της επέμβασης, η άρθρωση διατείνεται με την εισαγωγή άσηπτου διαλύμματος χρησιμοποιώντας ειδική αντλία.

Ανάλογα με τα ευρήματα, οι χειρουργικές επιλογές περιλαμβάνουν:

• Μηνισκοσυρραφή: Ο μηνίσκος συρράπτεται και αποκαθίσταται η ανατομία του γόνατος. Η τεχνική αυτή δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στις περιπτώσεις όπου η ρήξη εντοπίζεται στο ανάγγειο τμήμα του, στο σημείο δηλαδή που δεν υπάρχει αιματική παροχή.

• Μηνισκεκτομή: Το σπασμένο τμήμα του μηνίσκου αφαιρείται και τα άκρα του ομαλοποιούνται.

Μετεγχειρητικά, θα ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με στόχο την αποκατάσταση της λειτουργικότητας της άρθρωσης.

 

Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής

Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)

Κιν: 698 4557744

 

(https://www.arthrocenter.gr/)

 

(1657)