Η άνοια δεν απειλεί μόνο ηλικιωμένους!

Η Άνοια είναι μια εκφυλιστική πάθηση που προσβάλλει τον εγκέφαλο κυρίως, αλλά όχι μόνο, ηλικιωμένων ανθρώπων.

Μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τις γνωσιακές λειτουργίες του εγκεφάλου, δηλαδή: τη δυνατότητα συγκέντρωσης, τη μνήμη, την αντίληψη, τον προσανατολισμό, τη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, την ομιλία και — στα προχωρημένα στάδια — ακόμη και την κίνηση.

Έτσι ο πάσχων μπορεί να δυσκολεύεται να μιλήσει κανονικά, να μη γνωρίζει πού βρίσκεται, να μη θυμάται τα ονόματα οικείων ή και του εαυτού του, να ξεχνάει να ντυθεί ή να φάει, κ.ο.κ.

Η συχνότερη μορφή άνοιας είναι η νόσος Αltzheimer

Στα πρώτα της στάδια ο πάσχων ενδέχεται να παρουσιάσει κατάθλιψη, αλλά και προβλήματα με την βραχυπρόθεσμη μνήμη του, να δυσκολεύεται να βρει την κατάλληλη λέξη όταν θέλει να μιλήσει, κτλ.

Προοδευτικά η ασθένεια οδηγεί σε: πλήρη απώλεια της μνήμης, της ομιλίας, της αίσθησης του εαυτού και στο τέλος και της ίδιας της κίνησης.

Η φροντίδα των πασχόντων μπορεί να γίνει ιδιαιτέρως απαιτητική και δύσκολη, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να απευθύνονται και οι ίδιοι οι φροντιστές σε ειδικούς ψυχικούς υγείας για βοήθεια και στήριξη.

 

Το άρθρο υπογράφει ο  Γεώργιος Α. Παπαγεωργίου είναι ψυχολόγος & διευθυντής της «Ψυχικής Φροντίδας ΙΚΕ»  (Ιατρική Εταιρεία παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας) όπου και συνίδρυσε το 2016. Εποπτεύει τις παρεχόμενες υπηρεσίες από το Επιστημονικό Προσωπικό της Εταιρείας το οποίο απαρτίζεται από όλες τις ειδικότητες τις Ψυχικής Υγείας.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Δ/νση (έδρα): Παπαδιαμαντοπούλου 11, Ιλίσια, Αθήνα, Τ.Κ. 11528

Τηλ. Επικοινωνίας

Επείγοντα: 


Email: sessions@psychikifrontida.gr

sitepsychikifrontida.gr

(432)