Πιθανά σημάδια… ανάκαμψης από την κατάθλιψη!

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν μια πιθανή ανάκαμψη από την κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ψυχική νόσος που επηρεάζει σημαντικά την κοινωνική και προσωπική ζωή του ατόμου. Μπορεί να διαρκέσει για ένα μικρό διάστημα, μπορεί όμως και να εξελιχθεί σε μια χρόνια κατάσταση. Τα σημάδια που δείχνουν μια πιθανή ανάκαμψη από την κατάθλιψη μπορεί να είναι τα εξής:

Διάθεση

Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συνήθως αισθάνονται λυπημένοι ή ευερέθιστοι στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Όταν η κατάθλιψη υποχωρεί, το άτομο μπορεί να έχει περισσότερες μέρες που νιώθει καλά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει απαραίτητα μια πολύ καλή διάθεση.

Επίσης, όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης υποχωρούν, το άτομο μπορεί πιο εύκολα να αναγνωρίσει θετικά στοιχεία στην καθημερινότητα και στη ζωή του και αρχίζει να παίρνει ευχαρίστηση από αυτά που κάνει.

Βελτίωση του ύπνου

Ένα από το πρώτα σημάδια ανάκαμψης είναι ότι το άτομο μπορεί και κοιμάται καλύτερα και νιώθει πιο ξεκούραστος κατά την πρωινή αφύπνιση.

Αλλαγή στην κοινωνική ζωή και την εργασία

Οι άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη συνήθως δυσκολεύονται στην διατήρηση υγιών σχέσεων και έχουν δυσκολία να εργαστούν εξαιτίας της έλλειψης συγκέντρωσης. Στην περίοδο ανάρρωσης από την κατάθλιψη, οι άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να αποκαταστήσουν την κοινωνική τους ζωή και δεν επιδιώκουν πλέον τόσο την απομόνωση.

Παρομοίως και στη δουλειά: όταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης βρίσκονται σε ύφεση, είναι ευκολότερο για το άτομο να ξυπνήσει το πρωί και να είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις του.

Σωματικοί πόνοι

Όταν κανείς υποφέρει από κατάθλιψη, μπορεί να βιώσει μια σειρά από ψυχοσωματικά συμπτώματα, που δεν αφορούν κάποιο προφανή ιατρικό λόγο. Τέτοια συμπτώματα είναι ο πονοκέφαλος, οι πόνοι στη μέση ή οι στομαχικοί πόνοι. Αυτά τα συμπτώματα ανακουφίζονται σημαντικά όταν το άτομο αρχίζει να βγαίνει από την κατάθλιψη. Ωστόσο, οι παραπάνω αλλαγές δεν ταυτίζονται με την ίαση από την ασθένεια.

Ένας ειδικός είναι ο μόνος που μπορεί να εκτιμήσει την πορεία της κατάθλιψης, καθώς και το πώς κάποιος θα πρέπει να συνεχίσει την θεραπευτική του πορεία.

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(5957)