Πηγές «υποστήριξης» απέναντι στην κατάθλιψη και το άγχος

Βρείτε τις πηγές υποστήριξης και βάλτε ξανά το χαμόγελο στη ζωή σας.

Η κατάθλιψη και το άγχος μπορεί να συνεχιστούν για μήνες, ακόμη και για χρόνια, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία, δημιουργώντας αρνητικές συνέπειες για την ζωή ενός ατόμου.

Όποια και αν είναι η θεραπεία που χρεισιμοποιείτε, είναι καλύτερα να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός επαγγελματία ψυχολόγου που παρακολουθεί το συγκεκριμένο άτομο. Εάν υπάρχει ήδη αυτή η επίβλεψη τότε υπάρχουν και άλλα πράγματα τα οποία μπορούν να γίνουν για την εξέλιξη της θεραπείας. Πάντα όμως πρέπει να λαμβάνετε υπόψη ότι η ανάκαμψη μπορεί να πάρει χρόνο που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οικογένεια και φίλοι

Η οικογένεια και οι φίλοι διαδραματίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση ενός ατόμου. Προσφέρουν υποστήριξη, κατανόηση και βοήθεια. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη και προβλήματα άγχους δεν αισθάνονται την ανάγκη της κοινωνικοποίησης και προτιμούν να περνούν τον περισσότερο χρόνο μόνοι τους, με αποτέλεσμα να νιώθουν αποκομμένοι από τον κόσμο πράγμα που κάνει την θεραπεία τους ακόμα πιο δύσκολη. Για αυτό είναι σημαντικό για αυτά τα άτομα να λαμβάνουν μέρος σε δραστηριότητες με μέλη της οικογένειας και κοντινούς φίλους ώστε να νιώθουν ότι αντιμετωπίζουν κοινωνικές προκλήσεις και να συμμετέχουν σε σωματικές δραστηριότητες.

Άσκηση

Μία σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να βοηθήσει στη πρόληψη ή στη διαχείριση της κατάθλιψης και του άγχους. Πιο συγκεκριμένα, δείχνει ότι η άσκηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και του ύπνου, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να μπλοκάρει αρνητικές σκέψεις και να αποσπάσει τους ανθρώπους από τις καθημερινές τους ανησυχίες. Τέλος επηρεάζει τα επίπεδα χημικών ουσιών στον εγκέφαλο όπως της σεροτονίνης, της ενδορφίνης και των ορμονών του στρες.

Διατροφή

Το φαγητό μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της ψυχικής και σωματικής υγείας. Γενικότερα μία θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή δίνει στους ανθρώπους μία συνολική αίσθηση ευεξίας. Υπάρχουν ακόμα και διατροφικές συνήθειες που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της διάθεσης, της υγιής λειτουργίας του εγκεφάλου και τους ανθρώπους με κατάθλιψη και άγχος.

Ομάδα υποστήριξης

Οι ομάδες υποστήριξης για τα άτομα με κατάθλιψη και έντονο άγχος αποτελούνται από άτομα τα οποία έχουν βιώσει παρόμοια προβλήματα. Αυτές οι ομάδες παρέχουν την ευκαιρία στα άτομα να συνδεθούν με ανθρώπους με τα ίδια προβλήματα και να μοιραστούν καταστάσεις και εμπειρίες, ώστε να βρουν νέους τρόπους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Ασκήσεις χαλάρωσης

Οι ασκήσεις χαλάρωσης χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία για το έντονο άγχος. Επειδή οι άνθρωποι με έντονο άγχος τείνουν να έχουν «φορτισμένους»  μυς, μέσω των ασκήσεων χαλάρωσης επέρχεται μυϊκή χαλάρωση και παράλληλα βοηθούν στη μείωση αγχωδών σκέψεων και συμπεριφορών. Επίσης βοηθάνε τους ανθρώπους να νιώθουν ότι έχουν περισσότερο τον έλεγχο του άγχους τους. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις χαλάρωσης. Ο πιο κοινός είναι η μυϊκή χαλάρωση που διδάσκει ένα άτομο να χαλαρώσει από την ένταση συγκεκριμένες ομάδες μυών. Ένας άλλος τύπος χαλαρωτικής εξάσκησης είναι οι σκέψεις από ευχάριστα μέρη και τοπία. Οι χαλαρωτικές αυτές ασκήσεις μπορούν να μαθευτούν από επαγγελματία ή από την διάθεσή τους στο διαδίκτυο.

(6227)