Πάσχω από θυρεοειδίτιδα. Ποιες είναι οι δίαιτες που μπορώ να κάνω;

Η νόσος του Hashimoto είναι η συνηθέστερη αυτοάνοση ασθένεια και η κύρια αιτία του υποθυρεοειδισμού ή ενός υπολειτουργικού θυρεοειδούς. Μερικές φορές ονομάζεται θυρεοειδίτιδα του Hashimoto ή για λόγους συντομίας μόνο Hashimoto.

Ο θυρεοειδής αδένας παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό, τη ρύθμιση των ορμονών και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από Hashimoto, ο θυρεοειδής του βρίσκεται σε μια χρόνια φλεγμονή και δεν μπορεί να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί ένας υγιής θυρεοειδής.

Ο θυρεοειδής, μέσω των ορμονών που παράγει, συχνά επιβραδύνει ή σταματά την παραγωγή βασικών ορμονών, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, δυσκοιλιότητα ή ευαισθησία στο κρύο.
Θα προσπαθήσουμε να σας δώσουμε πληροφορίες για τις τροφές που τρώτε αλλά και για το ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε για να βοηθηθείτε με το να ελαττώσετε τα συμπτώματα της νόσου του Hashimoto.

ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ…

Δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που να αποδεικνύεται ότι θα θεραπεύσει όλους όσους πάσχετε από Hashimoto. Απαιτείται μια εξατομικευμένη προσέγγιση στη διατροφή σας. 

Ορισμένα κλινικά στοιχεία έδειξαν ότι οι ακόλουθες δίαιτες βοήθησαν μερικούς ανθρώπους με το Hashimoto:

  • δίαιτα χωρίς γλουτέν
  • δίαιτα χωρίς ζάχαρη
  • δίαιτα χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα
  • δίαιτα χωρίς σπόρους
  • αυτοάνοση τροποποιημένη ”παλαιολιθική” δίαιτα
  • δίαιτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη

Θα σας τις παρουσιάσουμε όλες διαδοχικά….

ΔΙΑΙΤΑ ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ…

Μια δίαιτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, η οποία περιλαμβάνει φυλλώδη πράσινα φύλλα, όπως το λάχανο, μπορεί να συνιστάται.

Για τους ανθρώπους που δεν θέλουν να επικεντρωθούν σε ποια τρόφιμα να απομακρύνουν από τη διατροφή τους, η επιλογή ενός μιας δίαιτας πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Αυτή περιλαμβάνει ποικιλία τροφών και επικεντρώνεται σε ολόκληρα τρόφιμα με μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, υγιή λίπη, άπαχες πρωτεΐνες και ινώδεις υδατάνθρακες.

Τα τρόφιμα περιλαμβάνουν:

  • φυλλώδη πράσινα, όπως το λάχανο και το σπανάκι
  • λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολομού
  • μια ποικιλία από χρωματιστά λαχανικά, όπως τα λαχανάκια βρυξελλών, το μπρόκολο, τα καρότα, τα τεύτλα και οι κόκκινες, κίτρινες και πορτοκαλί πιπεριές
  • φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μούρων, των μήλων και των μπανανών
  • υγιή λίπη, συμπεριλαμβανομένων των αβοκάντο και καρυδιών, άπαχες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των αυγών, των ξηρών καρπών, των φασολιών και των ψαριών
  • ινώδη τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των όσπριων
  • Έχοντας αυτά τα τρόφιμα ως πρωταρχικό στόχο της δίαιτας, αυτά θα αφήσουν λιγότερο χώρο για επεξεργασμένα και ραφιναρισμένα τρόφιμα και ζάχαρη.

Επίσης ενθαρρύνονται τα αντιφλεγμονώδη μπαχαρικά όπως το κουρκούμη, το τζίντζερ και το σκόρδο.

Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society. 

(Για αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού δείτε εδώ: http://bit.ly/2GV7COk)

Στοιχεία επικοινωνίας:

www.xeirourgos-thyroeidh.gr

(297)