Πάνω από 10 ερωτικοί σύντροφοι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου…

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, η φλεγμονώδης νόσος  της πυέλου (ΦΝΠ) συχνά προκαλείται από σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις.  Σχεδόν 2.5 εκατομμύρια Αμερικανίδες υποφέρουν από ΦΝΠ. Πρόκειται για μια συχνά ασυμπτωματική λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα καθώς και επίμονο πόνο στο υπογάστριο. 

Οι επιστήμονες επίσης έχουν βρει ότι οι γυναίκες που είχαν 10 ή περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν πυελική φλεγμονή σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν ένα μόνο σύντροφο. Στις περισσότερες περιπτώσεις η φλεγμονή οφείλεται σε λοίμωξη από γονόρροια ή χλαμύδια ενώ περίπου το 4,4% των Αμερικανίδων έχει διαγνωσθεί με φλεγμονώδη νόσου της πυέλου (ΦΝΠ).

Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ όπου τα ποσοστά λοιμώξεων από γονόρροια και χλαμύδια είναι τόσο υψηλά, ο κίνδυνος των γυναικών να εμφανίσουν ΦΝΠ αυξάνεται.

Τόσο η ΦΝΠ όσο και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που την προκάλεσαν μπορούν να θεραπευτούν, κάποιες από τις επιπτώσεις που έχει επιφέρει όμως, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Ιδιαίτερα οι λοιμώξεις από γονόρροια και τα χλαμύδια τις περισσότερες φορές είναι ασυμπτωματικές και μένουν χωρίς θεραπεία.

Όταν υπάρχουν συμπτώματα αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τη μη φυσιολογική κολπική έκκριση και το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση. Τα συμπτώματα της ΦΝΠ περιλαμβάνουν επίμονο πόνο στο υπογάστριο, πυρετό, μη φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις καθώς και πόνο ή αιμορραγία κατά τη συνουσία.

  • Η ΦΝΠ αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας, έκτοπης κύησης και χρόνιου πυελικού πόνου…

Η έκτοπη κύηση συμβαίνει όταν το έμβρυο εμφυτεύεται στη σάλπιγγα και όχι στη μήτρα. Δεν υπάρχει εξέταση που να θέτει τη διάγνωση της ΦΝΠ. Ο ιατρός συνήθως βασίζεται στα συμπτώματα που αναφέρει η ασθενής, όταν φυσικά αυτά υπάρχουν.

Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 1200 γυναίκες ηλικίας 18-44.  Η μελέτη έδειξε ότι η συχνότητα εμφάνισης ΦΝΠ δεν επηρεαζόταν σημαντικά από την ηλικία, τη φυλή, την εθνικότητα ή το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο.

 Βρέθηκε όμως σημαντικά υψηλότερη στις γυναίκες που υιοθετούσαν σεξουαλικές συμπεριφορές που αύξαναν τον κίνδυνο μετάδοσης κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος , όπως ήταν η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους και η μη χρήση προφυλακτικού.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι εκτός από τα προφυλακτικά, τα αντισυλληπτικά χάπια που περιέχουν προγεστερόνη, καθώς και οι ενδομητρικές συσκευές μπορούν επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ΦΝΠ. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς οι συγκεκριμένες αντισυλληπτικές μέθοδοι βοηθούν στην πάχυνση του τραχηλικού βλεννογόνου κι εμποδίζουν τα βακτήρια να προχωρήσουν περισσότερο στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες κάτω από 25 θα έπρεπε να κάνουν κάθε χρόνο προληπτικό έλεγχο για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με σκοπό τη έγκυρη θεραπεία των ασυμπτωματικών λοιμώξεων. Η θεραπεία για τη γονόρροια και τα χλαμύδια περιλαμβάνει συνήθως τη λήψη αντιβιοτικών.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυξάνει την πιθανότητα να μην επηρεαστεί η γονιμότητα της γυναίκας.

(Πηγήwww.andrologia.gr)

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας είναι Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: https://bit.ly/2xMmcVd

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό

210 6749349, 210 6743711

 

(400)