Ο χαρακτήρας της κατάθλιψης

Πόσο σημαντική ασθένεια είναι η κατάθλιψη;

Σε όλα τα νοσοκομεία θα βρούμε μια σειρά από υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες για την παροχή φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από διάφορες παθήσεις, π.χ. άσθα, διαβήτη καρδιακά νοσήματα. Ωστόσο, λίγα νοσοκομεία προσφέρουν υπηρεσίες ειδικά για την υποστήριξη των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Γιατί να το κάνουν; Δεν είναι όντως τόσο σημαντικό;

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), η κατάθλιψη είναι τόσο σημαντική ασθένεια που η οργάνωση έχει προβλέψει ότι θα κατέχει τη δεύτερη θέση στις ασθένειες που προκαλούν καρδιακές παθήσεις έως το 2020. Είναι προφανές ότι η κατάθλιψη θα πρέπει να αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία. Πρωτίστως γιατί είναι πολύ κοινή. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πάνω από 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών στον κόσμο έχουν κατάθλιψη, ενώ περίπου το 15% αυτών διαπράττουν τελικά αυτοκτονία.

Επιπλέον, έρευνα έδειξε ότι το 4,3% του ελληνικού πληθυσμού είχε ένα καταθλιπτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ποσοστό χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (5,7%). Η ίδια μελέτη έδειξε ότι το 56,3% των ατόμων με κατάθλιψη που δεν έλαβαν κανενός είδους θεραπεία, συνέχισε να έχει τη διαταραχή για πάνω από 1 χρόνο μετά την εμφάνισή της.

Όσον αφορά το χαρακτήρα της ασθένειας, συχνά έχει χρόνια και υποτροπιάζουσα φύση, μειώνει την κοινωνική προσαρμογή και εππηρεάζει το ευρύτερο περιβάλλον του ατόμου. Οι καταθλιπτικοί άνθρωποι θεωρούν ότι είναι δύσκολο να συμμετάσχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ωστόσο, παρά τις επιπτώσεις στην υγεία, την οικογένεια, την εργασία και την ποιότητα της ζωής, περίπου το ήμισυ των ατόμων με κατάθλιψη δεν αναζητούν βοήθεια από τον γιατρό.

Χωρίς αμφιβολία, η κατάθλιψη αποτελεί σημαντικό τμήμα της δημόσιας υγείας. Η ομάδα του kontasou.gr ανταποκρίνεται σε αυτή την ασθένεια και παρέχει υποστήριξη στις ανάγκες των ατόμων που το έχουν ανάγκη.

(1710)