Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης & του ερωτισμού!

Ο εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης, ο ρόλος του φιλιού… πώς τα ζευγάρια καταλήγουν να μοιάζουν μεταξύ τους, τι σκοτώνει μία σχέση;

Από την πρώτη στιγμή της έλξης μέχρι… τα βαθιά γεράματα, υπάρχουν 10 ψυχολογικές μελέτες που όλοι οι δεσμευμένοι πρέπει να έχουν υπόψιν τους: 

 

1. Χρειάζεται μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου για να πολλαπλασιαστεί η ερωτική επιθυμία…

Χρειάζεται μόλις 1/5 του δευτερολέπτου για να ενεργοποιηθούν στον εγκέφαλό μας οι χημικές διεργασίες που μας προκαλούν ευφορία, όταν κοιτάζουμε αυτόν για τον οποίο χτυπά η καρδιά μας!

Σε μελέτες σχετικά με τον έρωτα, όπου εξετάστηκε ο ανθρώπινος εγκέφαλος, έχει διαπιστωθεί ότι διεγείρονται & εμπλέκονται 12 διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου. Όταν κοιτάζουμε ή σκεφτόμαστε αυτόν/αυτήν που αγαπάμε και ποθούμε αυτά τα σημεία του εγκεφάλου απελευθερώνουν ένα κοκτέϊλ νευρομεταβιβαστών που διαχέονται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο, και κατακλύζουν το νευρικό μας σύστημα. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται η οξυτοκίνη, η ντοπαμίνη, της βασοπρεσσίνη και η ανδρεναλίνη. Το μυαλό δέχεται από τον έρωτα πολύ έντονο συναισθηματικό ψυχοδιεγερτικό “σοκ” όμοιο αυτού από τη λήψη μικρής δόσης κοκαΐνης.

2. Εγκεφαλικός χάρτης της αγάπης και ερωτισμού

Η πρώτη μελέτη που διερευνά τη νευρολογική διαφορά ανάμεσα στην αγάπη και τη σεξουαλική επιθυμία ως έμφυτη & αταβιστική τάση ή ορμή προς ορισμένες συμπεριφορές, η οποίες εκδηλώνεται κάτω από ορισμένες συνθήκες και είναι ανεξάρτητη από τη μάθηση, παραμένει αναλλοίωτη και χαρακτηρίζει ένα βιολογικό είδος  και δεν είναι άλλο από το σεξ. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι πολύ παρόμοια εγκεφαλικά δίκτυα- κέντρα ενεργοποιούνται/κινητοποιούνται από την αγάπη αλλά και από τη σεξουαλική επιθυμία. Οι ενεργοποιημένες περιοχές ήταν αυτές που εμπλέκονται στα συναισθήματα, τα κίνητρα, τις ροπές και στις σκέψεις ανώτερου επιπέδου.

Αυτή η ανακάλυψη δείχνει ότι η σεξουαλική διέγερση/αφύπνιση δεν είναι απλά ένα βασικό συναίσθημα, αλλά περιλαμβάνει στοχευμένα κίνητρα και τη σύλληψη πιο προχωρημένης αλληλουχίας σκέψεων & συνειρμικών διεργασιών. Η αγάπη βρίσκεται στην κορυφή τους, με τα βασικά γάγγλια να είναι η περιοχή “κλειδί” για τη διαφορά της από την επιθυμία. Αυτή η περιοχή του εγκεφάλου είναι τυπικά συνδεδεμένη με την ισορροπία μεταξύ υψηλού και χαμηλού επιπέδου λειτουργιών.

3. Τα φιλιά μας βοηθούν να κατασταλάζουμε στους ερωτικούς συντρόφους

Δύο νέες μελέτες σχετικές με τα φιλιά έχουν αποκαλύψει ότι εκτός απ’ το να μας κάνουν να νιώθουμε πιο ερωτικοί, μας βοηθούν αποτελούν κριτήριο να επιλέγουμε τους ερωτικούς μας συντρόφους, αλλά και να τους κρατάμε μαζί μας.

Το φιλί δεν είναι σημαντικό μόνο στην αρχή μιας σχέσης αλλά διαδραματίζει ρόλο και στη διατήρηση μιας σχέσης αφού επισφραγίζει το περιεχόμενο και τα κίνητρα που την διέπουν. Οι ερευνητές βρήκαν συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των φιλιών που έδιναν τα μέλη μακροχρόνιων σχέσεων και στην ποιότητα της σχέσης τους. Αυτή η συσχέτιση δε διαπιστώθηκε ανάμεσα στις πολλές ερωτικές επαφές και την αύξηση της ικανοποίησης μέσα στη σχέση.

4.  Τα ζευγάρια μοιάζουν περισσότερο μετά από 25 χρόνια σχέσης

Οι άνθρωποι που ζουν μαζί για 25 χρόνια και πάνω, πιθανώς αναπτύσσουν παρόμοια χαρακτηριστικά προσώπου. Μία μελέτη έχει δείξει ότι στα 25 χρόνια έγγαμου βίου, τα χαρακτηριστικά του προσώπου των ζευγαριών τείνουν να εμφανίζουν μερικά κοινά φυσιογνωμικά γνωρίσματα(εκφράσεις, μορφασμοί κλπ) όπως κρίνουν ανεξάρτητοι παρατηρητές.

Αυτό μπορεί να προκύπτει από τις παρόμοιες διατροφικές συνήθειες, από το περιβάλλον, την προσωπικότητα ή ακόμα και ως αποτέλεσμα του να αναπτύσσουμε βαθιά σχέση σεβασμού, αγάπης,  εκτίμησης… ενσυναίσθησης που ορίζεται ως η συναισθηματική ταύτιση και εναρμόνιση  με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου, εκδηλώνει συμπαράσταση με την κατάσταση του άλλου ατόμου και γενικά κυριαρχεί διάχυτο το στοιχείο της κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του άλλου.

 

 5.  Οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να πετύχουν

Αντίθετα με τη μέχρι σήμερα αντίληψη, οι σχέσεις από απόσταση μπορούν να ευοδοθούν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Δύο παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση των σχέσεων από απόσταση είναι οι εξής:

  • Ανταλλαγή πιο εμπιστευτικών πληροφοριών.

  • Εξιδανίκευση του συντρόφου.

Ως αποτέλεσμα, όσοι έχουν σχέση από απόσταση, συχνά έχουν παρόμοια επίπεδα ικανοποίησης και σταθερότητας σε αυτήν, όσο και εκείνοι που βρίσκονται από γεωγραφικής άποψης κοντά.

 

6.  Τέσσερις λόγοι που σκοτώνουν μια σχέση οριστικά

Για πάνω από 40 χρόνια, ο καθηγητής Ψυχολογίας John Gottman μελετάει σχέσεις που τα προχωρούν καλά αλλά και άσχημα. Έχει παρακολουθήσει ζευγάρια σε βάθος δεκαετιών μέσω πολλών ψυχολογικών μελετών, για να δει ποια είδη συμπεριφορών προβλέπουν αν θα μείνουν μαζί.

Υπάρχουν 4 πράγματα που σκοτώνουν μια σχέση ανεπιστρεπτί:

  • επαναλαμβανόμενη αρνητική κριτική

  • υπερβολικές εκφράσεις κατάκρισης, όπως ο σαρκασμός

  • το να είσαι αμυντικός, επιφυλακτικός και παρελκυστικός στη λήψη αποφάσεων

  • το να κωλυσιεργείς & διαρκώς, κάτι που σημαίνει ότι η επικοινωνία χάνεται ολοκληρωτικά.

 

7.  Οι μοντέρνοι γάμοι απαιτούν αυτο-πραγμάτωση

Το πρόσωπο του γάμου έχει αλλάξει σημαντικά με την πάροδο των χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα. Παλιότερα μεγαλύτερη σημασία είχε η παροχή ασφάλειας και σταθερότητας, τώρα οι άνθρωποι θέλουν ψυχολογική ολοκλήρωση & συναισθηματική κάλυψη(αίσθημα ασφάλειας, συντροφικότητα, σύμπνοια, προσήλωση σε κοινούς στόχους κλπ) από το γάμο τους. Περισσότερο από ποτέ, οι άνθρωποι προσδοκούν από το γάμο να μοιάζει περισσότερο σαν ένα ταξίδι προς την ολοκλήρωση του εαυτού τους και αυτοπραγμάτωσης. Δυστυχώς, στο όνομα αυτών των απαιτήσεων, τα ζευγάρια δεν επενδύουν επαρκή χρόνο και προσπάθεια για να επιτύχουν την ανάπτυξή του.

Η συγγραφέας της έρευνας, Eli Finkel εξήγησε: “Γενικά, αν θέλετε ο γάμος σας να σας βοηθήσει να επιτύχετε την έκφραση του εαυτού σας και την προσωπική σας άνθηση, είναι σημαντικό να επενδύετε επαρκή χρόνο και ενέργεια στο γάμο σας. Αν γνωρίζετε ότι ο χρόνος και η ενέργεια δεν είναι διαθέσιμοι, τότε το προφανές είναι να προσαρμόσετε τις προσδοκίες σας τόσο ώστε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες απογοήτευσής σας.”

8.  Μία απλή άσκηση για να σώσετε το γάμο σας

 Αν η σχέση σας χρειάζεται βοήθεια από τρίτα μέσα, ίσως να μη χρειάζεται να καταφύγετε σε ψυχοθεραπεία. Το να βλέπετε ταινίες μαζί θα βοηθήσει πολύ! Μία νέα τριετής έρευνα υποστηρίζει ότι τα ποσοστά διαζυγίων μειώθηκαν κατά το ήμισυ παρακολουθώντας ταινίες για σχέσεις και μετά σχολιάζοντάς τις.

9.  Η σχέση μετά το διαζύγιο

Ακόμα και μετά από ένα διαζύγιο, οι σχέσεις δεν τελειώνουν απαραίτητα, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά. Μία έρευνα σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ των γονιών μετά το διαζύγιο έδειξε ότι υπάρχουν 5 είδη αυτών:

– Διάλυση σχέσης

από όπου αποχωρεί (συνήθως) ο πατέρας.

– Τέλεια φιλαράκια

όπου οι γονείς εξακολουθούν να είναι καλοί φίλοι και μετά το διαζύγιο.

– Συνεργάτες

όταν οι διαζευγμένοι προχωρούν αλλά παραμένουν ως “στήριγμα” ο ένας για τον άλλο.

–  Θυμωμένοι συνεργάτες

όπου οι διαπληκτισμοί, διαξιφισμοί και γενικά οι τεταμένες σχέσεις  συνεχίζονται και μετά το διαζύγιο.

– Ορκισμένοι εχθροί

όπου τα παιδιά γίνονται “θεατές” μιας τραγωδίας και ιδιαζόντως τραυματικής εμπειρίας ανάμεσα σε διαμάχες, διαπληκτισμούς & αψιμαχίες, με αποτέλεσμα συνήθως επιπτώσεις στην ψυχολογικής τους υγεία.

10.  Τα μικρά πράγματα μετράνε

 Τέλος, καθώς ζούμε σε έναν εμπορευματοποιημένο κόσμο όπου θεωρείται ότι η αγάπη αγοράζεται και πουλιέται, όπου κυριαρχεί έρημος ιδανικών… αξίζει να θυμόμαστε ότι συχνά οι μικρές κινήσεις κάνουν τη διαφορά. Μία πρόσφατη έρευνα όπου συμμετείχαν πάνω από 4000 ενήλικες Βρετανοί, απέδειξε ότι οι απλές πράξεις ευγένειας εκτιμώνται περισσότερο. Το να φέρεις στο σύντροφό σου μία κούπα τσάι στο κρεβάτι, να βγάλεις έξω τα σκουπίδια, μπορεί να δείξει πολλά παραπάνω από ένα κουτί σοκολατάκια ή ένα μπουκέτο λουλούδια (αν και αυτά είναι ευπρόσδεκτα)

 

Να θυμάσαι…

Το να αγαπιέσαι πολύ από κάποιον σου δίνει δύναμη, ενώ το να αγαπάς πολύ κάποιον σου δίνει θάρρος

(Λάο Τσε, Κινέζος φιλόσοφος)

 Αλλά και ότι…

Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.

(Μαχάτμα Γκάντι, Ινδός ηγέτης)

 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 

 

 

 

 

(153)