Οι σαρδέλες κάνουν καλό στην όραση!

Η ισορροπημένη διατροφή βοηθάει στη καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να προφυλάξει τον οργανισμό μας από πολλές ασθένειες. Η όραση είναι μια από τις πολλές λειτουργίες που συνδέεται άμεσα με την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Ο ρόλος της διατροφής στην όραση καθίσταται σημαντικός καθώς ανεπαρκής πρόσληψη συγκεκριμένων συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε οφθαλμολογικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα, η έλλειψη βιταμινών και η συχνή κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, έχουν σαν αποτέλεσμα την αρτηριοσκλήρυνση των μικρών αγγείων του οργανισμού και κατ’ επέκταση των αγγείων του αμφιβληστροειδούς  χιτώνα.

  • Έρευνες έχουν δείξει ότι δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως:

η λουτείνη η ζεαξανθίνη και η μέσος ζεαξανθίνη ασκούν προστατευτική δράση από την εμφάνιση της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Οι συγκεκριμένες ουσίες βρίσκονται σε αφθονία στο σπανάκι, το μπρόκολο κίτρινες πιπεριές  και στο καλαμπόκι.

Προστατευτικό ρόλο παίζει επίσης η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων, με κυριότερη τη δράση του δικοσαεξάνοικου οξέους. Τα ψάρια τα οποία είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά οξέα (όπως π.χ. ο τόνος, ο σολομός, η σαρδέλα, το σκουμπρί και ο κολιός) προστατεύουν τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και μειώνουν την πιθανότητα εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Η εβδομαδιαία λοιπόν κατανάλωση ψαριών όπως ορίζει η μεσογειακή διατροφή κρίνεται κάτι παραπάνω από απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία της όρασης. Σημαντική επίσης είναι η κατανάλωση οσπρίων, φρούτων και λαχανικών. Αξίζει δε να αναφερθεί πως έρευνα δείχνει ότι τα αντιοξειδωτικά και άλλες θρεπτικές ουσίες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

  • Για να έχουμε καλή όραση για μια ζωή σκόπιμο είναι να ακολουθούμε μυστικά της διατροφής. Αρχής γενομένης όμως από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει:

ελαιόλαδο, ψάρια, φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, τυροκομικά με χαμηλά λιπαρά, όσπρια και πλούσια σε φυτικές ίνες δημητριακά.

Είναι απαραίτητο λοιπόν η ένταξη όλων των ομάδων διατροφής στο καθημερινό μας διαιτολόγιο. Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους μας προφυλάσσει από πολλά προβλήματα υγείας, αφού η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα αλλά και έμμεσα με οφθαλμολογικές παθήσεις.

Αναφορικά στις έμμεσες επιδράσεις της παχυσαρκίας στην όραση σχετίζονται εκφυλιστικές νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρτηριοσκλήρυνση και η υπέρταση.

  • Συχνά οι παραπάνω παθήσεις σχετίζονται με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα όπως:

η ξηροφθαλμία , η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια , η υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια  , το γλαύκωμα αλλά και εκφυλιστικές αλλοιώσεις του αμφιβληστροειδούς όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας .

Κυριότερο θρεπτικό συστατικό για να έχουμε καλή όραση είναι η επαρκής πρόσληψη φυσικών πηγών βιταμίνης Α. Η βιταμίνη Α δεν συντίθεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και χρειάζεται να την προσλαμβάνουμε εξωγενώς μέσω της διατροφής. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α ενδεικτικά είναι το ψάρι, το συκώτι, το γάλα, ο κρόκος αυγού, τα ιχθυέλαια, τα πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο και το σπανάκι, τα φρούτα όπως το βερίκοκο, το μάγκο και τα μανταρίνια αλλά και το καρότο.

(Έλλειψη βιταμίνης Α για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε ξηροφθαλμία ακόμη και σε μη αναστρέψιμη τύφλωση).

Σήμερα ζούμε στην εποχή της πρόληψης και είναι σημαντικό για όλους μας να υιοθετούμε διαιτητικές συνήθειες οι οποίες να μας βοηθούν στο να έχουμε καλή όραση ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία.

Το άρθρο υπογράφει ο Ιωάννης Α. Μάλλιας – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών & Clinical Fellow της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης. Ειδικός στις χειρουργικές επεμβάσεις καταρράκτη – γλαυκώματος – Μεταμοσχεύσεων κερατοειδούς και διόρθωση Μυωπίας, Υπερμετρωπίας, Αστιγματισμού με Laser.

(Για περισσότερες πληροφορίες στο: www.mallias.gr και στο www.malliaseye.gr)

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διευθ. : Νέα Σμύρνη, Αθήνα Ελευθερίου Βενιζέλου 65 και Καλλιπόλεως 3

Τηλ. επικοιν: 210-9320215

 

(356)