Οι μεγάλες προσδοκίες προκαλούν κατάθλιψη;

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Οι μεγάλες προσδοκίες, η τελειομανία,τα όνειρα και οι απαιτήσεις από τον εαυτό μας προκαλούν κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Δυστυχώς οι άνθρωποι που έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους, κάνουν όνειρα, σχέδια για το μέλλον και προσπαθούν συνεχώς να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να καταφέρουν πολλά κερδίζοντας έτσι και την αναγνώριση έχουν πολύ έντονο άγχος και νιώθουν πιο έντονα την κοινωνική πίεση να είναι τέλειοι.

Όλα αυτά βεβαίως σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα που έγινε σε 40.000 φοιτητές Αμερικανούς, Καναδούς και Βρετανούς που γεννήθηκαν από το 1980 ως το 2016. Κάθε φοιτητής έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις της Πολυδιάστατης Κλίμακας της Τελειομανίας.

“Η έρευνα κατέληξε ότι η αυξητική τάση της τελειομανίας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική τους υγεία…”

Η τελειομανία, το άγχος για ανάδειξη και ο συνεχής ανταγωνισμός που καλλιεργείται περισσότερο τα τελευταία χρόνια από τη μεγάλη συμμετοχή των νέων στα «social media», η σύγκριση στην οποία υποβαλλόμαστε συνέχεια αλλά και η υπερπροστατευτικότητα των γονιών που θέλουν να έχουν τον έλεγχο των πάντων έχουν αυξήσει – τα τελευταία δέκα χρόνια – τα επίπεδα της κατάθλιψης και των σκέψεων αυτοκτονίας.

Οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι αυτή η γενιά καταρρέει ψυχολογικά καθώς έχουν  υψηλές προσδοκίες, ουτοπικές φιλοδοξίες και υψηλά στάνταρ αλλά παράλληλα έχουν και καταθλιπτικές και αυτοκτονικές τάσεις.

(439)