Νέο φάρμακο κατά της κατάθλιψης!

Γράφει η Κατερίνα Ζαγοραίου

Σύμφωνα με έρευνες Αμερικανών και Ελλήνων επιστημόνων ένα νέο φάρμακο που υπόσχεται γρήγορη ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ακόμη και μέσα σε λίγες ώρες και χωρίς να προκαλεί εθισμό βρίσκεται σε τελικούς πειραματικούς ελέγχους.

Σύμφωνα και με τον επικεφαλής της έρευνας – Τοντ Γκούλντ – (του τμήματος Ψυχιατρικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ) πιθανώς να αποτελέσει το νέο ισχυρό αντικαταθλιπτικό φάρμακο χωρίς κινδύνους και παρενέργειες.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι…

το πειραματικό φάρμακο που προέρχεται από τον μεταβολισμό της κεταμίνης θεραπεύει γρήγορα την κατάθλιψη, μέσα σε λίγες ώρες, αντί για εβδομάδες ή μήνες που χρειάζονται τα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά, χωρίς να είναι εθιστικό, ούτε να προκαλεί τις παρενέργειες της κεταμίνης. Μάλιστα μία δόση της μπορεί να διαρκέσει για πάνω από μία εβδομάδα!

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η κεταμίνη θα μπορούσε να θεραπεύσει την κατάθλιψη όμως δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμα λόγω των σοβαρότατων παρενεργειών που έχει όταν χρησιμοποιείται ως αναισθητικό.

Η κεταμίνη προκαλεί σοβαρές παραισθήσεις όπως το να νομίζει κάποιος ότι βγαίνει από το σώμα του και για αυτό άλλωστε έχει χρησιμοποιηθεί και παράνομα ως παραισθησιογόνο σε κλαμπ.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν όμως έναν μεταβολίτη της κεταμίνης που έχει ταχεία αντικαταθλιπτική δράση χωρίς τις παραπάνω παρενέργειες…

Ο ερευνητής – Σκοτ Τόμσον – δήλωσε ότι τα νέα ευρήματα ανοίγουν νέους δρόμους για την πρώτη νέα γενιά των αντικαταθλιπτικών ουσιών εδώ και 30 χρόνια. Ενώ τα αντικαταθλιπτικά που αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης ή της νορεπινεφρίνης στον εγκέφαλο χρειάζονται τρεις έως και οκτώ εβδομάδες για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα η δράση της κεταμίνης είναι πολύ πιο άμεση.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη τις πρώτες κλινικές δοκιμές ασφαλείας και τοξικότητας σε ανθρώπους και αισιοδοξούν ότι σύντομα θα δώσουν λύση σε εκατομμύρια ανθρώπους που εμφανίζουν σοβαρή κατάθλιψη ή μανιοκατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους.

 

(5026)