Νέα γενιά ελληνικών προβληματικών επιχειρήσεων δημιουργεί η πολιτική φαρμάκου

Στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται άδικα και καταχρηστικά το Ελληνικό Φάρμακο αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ, κ.Θεόδωρος Τρύφων κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, που πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας στις 31 Οκτωβρίου 2018.

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε, πως «Δεν υπάρχει χώρα στον κόσμο, που να πληρώνουν clawback τα γενόσημα φάρμακα. Κι αυτό, γιατί συμβάλλουν ξεκάθαρα στη δημιουργία εξοικονομήσεων κι όχι υπερβάσεων στην φαρμακευτική δαπάνη.».

Παράλληλα, προσέθεσε, πως «Η άμεση και έμμεση φορολογία των φαρμακευτικών παραγωγικών επιχειρήσεων φτάνει το 70% του τζίρου τους, κάτι που είναι 4 φορές υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.». Το γεγονός αυτό απειλεί κατά τον κ.Τρύφων τη βιωσιμότητα 600 τουλάχιστον κωδικών παλιών οικονομικών ελληνικών φαρμάκων, που έχουν τιμές χαμηλότερες των 5 ευρώ.

Η θέσπιση μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο σχολιάστηκε ως ένα θετικό μέτρο από τον Πρόεδρο της ΠΕΦ, ο οποίος αναφέρθηκε διεξοδικά στις προτάσεις της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας για:

1) Αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης σε ρεαλιστικά επίπεδα, 2) Δικαιότερη κατανομή του clawback, 3) Εξαίρεση των εμβολίων από τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, 4) Απλούστευση του τρόπου τιμολόγησης, με σκοπό την ταχεία διείσδυση των γενοσήμων και τη διατήρηση σε κυκλοφορία οικονομικών φαρμάκων μέσω Ανώτατου ορίου Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας και 5) Τριετή προγραμματική συμφωνία κυβέρνησης- φαρμακοβιομηχανίας με συνυπολογισμό της προστιθέμενης αξίας που δημιουργεί κάθε φάρμακο/εταιρεία.  

(66)