Νέα έρευνα: Η εργασιακή εξουθένωση συνδέεται με την κατάθλιψη

Σας έχει συμβεί ποτέ να έχετε χάσει το κουράγιο σας για δουλειά; Εργασίες ή υποχρεώσεις που φαίνονταν εύκολες να φαντάζουν ξαφνικά βουνό; 

Αν αυτό είναι κάτι που σας απασχολεί καθημερινά είναι πιθανόν να πάσχετε από το σύνδρομο της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Τα βασικότερα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης είναι τόσο σωματικά, όσο και συναισθηματικά: η έντονη κούραση, η αϋπνία, ο πονοκέφαλος, οι μυοσκελετικοί πόνοι, τα προβλήματα του γαστρεντερικού, η συναισθηματική εξάντληση, οι απότομες αλλαγές στην διάθεση, οι συγκρούσεις με συναδέλφους, οι συχνές απουσίες, τα συχνά ατυχήματα, η δυσκολία στη συγκέντρωση, η χρήση αλκοόλ. Ωστόσο, φαίνεται ότι προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το πρόβλημα αυτό χρειάζεται να δούμε πως μπορεί να συνδέεται με την γενικότερη ψυχική μας υγεία.

Μια νέα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο City College της Νέας Υόρκης έδειξε ότι υπάρχει ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στην επαγγελματική εξουθένωση και την κατάθλιψη.

Στην έρευνα πήραν μέρος πάνω από 5,500 εκπαιδευτικοί. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στο 90% των ατόμων που συμπλήρωναν τα κριτήρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout), συμπλήρωναν επίσης και τα κριτήρια για κατάθλιψη.

Η έρευνα εξέτασε επίσης την συσχέτιση του burnout με έναν ειδικό τύπο κατάθλιψης , την άτυπη κατάθλιψη. Πιο συγκεκριμένα, στο 63% των συμμετεχόντων με κατάθλιψη και επαγγελματική εξάντληση είχαν συμπτώματα άτυπης κατάθλιψης. Σύμφωνα με τον καθηγητή Ψυχολογίας και επικεφαλή της έρευνας Irvin Schonfeld η έρευνα καταδεικνύει το πόσο μέχρι σήμερα αγνοούσαμε τη σχέση burnout και κατάθλιψης.

Συνολικά, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την επαγγελματική εξουθένωση θα πρέπει να σκεφτούμε και την αντιμετώπιση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Οι επιστημονικές επιλογές που έχουμε για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά και την αντιμετώπιση του burnout. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Stress Management.

(19393)