Μύθοι & αλήθειες για το άγχος…

Πώς μπορείτε να μάθετε τι είναι αξιόπιστο και πώς μπορείτε να βρείτε τη βοήθεια που θα λειτουργήσει για σας;

Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από πληροφορίες και παραπληροφόρηση σχετικά με τις κρίσεις πανικού ,τις φοβίες , και άλλες αγχώδεις διαταραχές – συμπεριλαμβανομένων υποσχέσεις για γρήγορες θεραπείες. Όταν χρόνιο άγχος διαταράσσει τη ζωή σας, μπορεί να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε οτιδήποτε.

Ρίξ`τε μια ματιά σε μερικούς συνηθισμένους μύθους που κυκλοφορούν και τι είναι το σωστό γύρω από αυτούς για να είστε ενήμεροι…

 

– Ένας τρόπος για να απαλλαγούμε από την κακές ή ενοχλητικές σκέψεις είναι να αποσπάσετε την προσοχή σας από αυτό το θέμα κάθε φορά που έχετε τη σκέψη…

(Αλήθεια…) Αν και αυτό ήταν κάποτε δημοφιλής ως συμπεριφορική παρέμβαση , πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η καταστολή της σκέψης σας, την κάνει ισχυρότερη και πιο συχνή . Οι σκέψεις στις οποίες αντιστέκεστε επιμένουν.

 

– Αν μια κρίση πανικού γίνεται πολύ ισχυρή, μπορεί να λυποθυμήσετε και να χάσετε τον έλεγχο…

(Αλήθεια…) Είναι πολύ απίθανο να λιποθυμήσετε, καθώς αυτό προκαλείται από μια απότομη πτώση της αρτηριακής πίεσης. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου πανικού η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει ελαφρώς όποτε δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

 

Αν έχετε κάποια αγχώδη διαταραχή, είναι σημαντικό να αποφύγετε το άγχος και καταστάσεις που σας κάνουν να νιώθετε ανήσυχοι…

(Αλήθεια…) Αυτή η θεραπεία σας κάνει εύθραυστους. Αποφεύγοντας το άγχος και τον κίνδυνο ενισχύετε την πάθηση και δεν την αντιμετωπίζετε . Μπορείτε να είστε ανήσυχοι και να συνεχίσετε να κάνετε ότι θα κάνατε χωρίς την αυτήν την πάθηση.

 

– Πάντα να μεταφέρει μια χάρτινη σακούλα σε περίπτωση που πάθετε άσθμα…

(Αλήθεια…) Το να έχετε πάντα μαζί μια σακούλα για αυτόν τον λόγο είναι ένα γεγονός το οποίο σας καθιστά ανήσυχους από μόνο του για το αν θα τη χρειαστείτε, δηλαδή για το αν θα πάθετε διαταραχή άγχους.

 

Τα αίτια των διαταραχών άγχους συνήθως προέρχονται από την παιδική ηλικία, έτσι αποτελεσματική θεραπεία πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό το χρονικό διάστημα…

 (Αλήθεια…) Όποιες και αν είναι οι αιτίες (συνήθως ένας συνδυασμός της κληρονομικότητας και προσωπικές εμπειρίες), η αποτελεσματική θεραπεία επικεντρώνεται στο εδώ και τώρα, συμπεριλαμβανομένων των νέων δεξιοτήτων που έχετε αναπτύξει για να διαχειρίζεστε τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις ενοχλήσεις  και τη συμπεριφορά.

 

– Τα φάρμακα για το άγχος είναι εθιστικό , έτσι θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο αν είναι απολύτως απαραίτητο…

(Αλήθεια…) Τα φάρμακα πρώτης γραμμής για τις αγχώδεις διαταραχές (SSRI και SNRI αντικαταθλιπτικά) δεν είναι εθιστικά. Οι βενζοδιαζεπίνες μπορεί να είναι χρήσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ανοχή και εξάρτηση μετά από μακροχρόνια χρήση.

 

– Η φαρμακευτική αγωγή είναι η μόνη θεραπεία για αγχώδεις διαταραχές…

(Αλήθεια…) Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι αποτελεσματική. Αλλά η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η γνωστική – συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματική από τα φάρμακα για τους περισσότερους ανθρώπους , ειδικά σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

– Μερικοί άνθρωποι είναι ανήσυχοι ή νευρωτικοί, και δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να κάνει πραγματικά τη διαφορά…

(Αλήθεια…) Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την ανησυχία και τον πόνο και να μάθετε μια διαφορετικό τρόπο σκέψης, ανεξάρτητα από την ιδιοσυγκρασία σας και πόσο νευρωτικές συνήθειες έχετε μέχρι τώρα στη ζωή σας.

 

– Μια ατέρμονη παροχή παρηγορητικής διαβεβαίωσης από την οικογένεια και τους φίλους και βοήθεια στην αποφυγή του στρες είναι καλό για κάποιον με προβλήματα άγχους…

(Αλήθεια…) Καλοπροαίρετοι φίλοι και η οικογένεια μπορεί ακούσια να προβούν σε υπερπροστασία και να βοηθήσου να διατηρήσετε τους φόβους σας κρατώντας μακριά από την αντιμετώπισή τους. Συμπονετική και ευγενική ενθάρρυνση για να κινητοποιηθείτε εναντίον των φόβων και του άγχους, αντί να τα αποφεύγετε, είναι πιο χρήσιμη.

Επιστημονική ομάδα του kontasou.com

(1481)