Μύθοι και αλήθειες για τον καρκίνο του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού είναι μια νόσος που χτυπά την πόρτα εκατομμυρίων γυναικών ετησίως και που τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι ανίκητος. Παρόλα αυτά, αποτελεί βασικό αντικείμενο φόβου των γυναικών άνω των 40 αλλά και νεώτερων όταν έχει στο παρελθόν νοσήσει η μητέρα, η γιαγιά ή η αδελφή τους. Η έγκαιρη διάγνωση είναι το μεγαλύτερο «όπλο» όπως επίσης και η γνώση γύρω από το θέμα. Και για να συμβεί αυτό πρέπει να καταρρίψουμε κάποιους μύθους.

1)  Μύθος: Ψηλαφάτε ένα ογκίδιο στο στήθος σας, αυτό σημαίνει ότι έχετε καρκίνο του μαστού…

 

ΑλήθειαΜόνο ένα μικρό ποσοστό των ογκιδίων του μαστού αποδεικνύεται ότι είναι καρκίνος. Αλλά αν ψηλαφήσετε ένα ογκίδιο στο στήθος σας ή παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στον μαστό σας, δεν πρέπει ποτέ να το αγνοήσετε. Ο μαστολόγος σας μπορεί, να συστήσει εξετάσεις για να καθοριστεί εάν αυτό χρειάζεται διερεύνηση, αναπρέπει να αφαιρεθεί ή όχι. Αυτοεξετάζετε μηνιαίως τους μαστούς σας και έχετε επικοινωνία με το γιατρό σας, για ετήσια κλινική εξέταση του μαστού, μαστογραφία και υπερηχογράφημα.

 

2) Μύθος: Οι άνδρες δεν παθαίνουν καρκίνο του μαστού, αυτός αφορά μόνο τις γυναίκες…

 

ΑλήθειαΤο αντίθετο μάλιστα, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι περίπου 2.190 άνδρες θα διαγνωστούν με καρκίνο του μαστού και 410 θα πεθάνουν, στις ΗΠΑ. Ενώ το ποσοστό αυτό εξακολουθεί να είναι μικρό, οι άνδρες θα πρέπει επίσης να ελέγχετε το στήθος σας σε τακτά χρονικά διαστήματα κάνοντας μια αυτοεξέταση, στο ντους και να αναφέρετε τυχόν αλλαγές στο γιατρό σας. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες συνήθως ψηλαφάται σαν ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από τη θηλή και τη θηλαία άλω. Οι άνδρες έχουν υψηλότερη θνησιμότητα από τις γυναίκες, κυρίως λόγω του ότι η ευαισθητοποίηση των ανδρών είναι μικρότερη.

 

3) Μύθος: Η μαστογραφία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μαστού…

 

ΑλήθειαΗ μαστογραφία (ακτινογραφία του μαστού) παραμένει προς το παρόν ο χρυσός κανόνας για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Η μαστογραφία δεν μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «Τα οφέλη της μαστογραφίας, αντισταθμίζουν σχεδόν πάντοτε τον κίνδυνο ζημίας από την έκθεση σε ακτινοβολία. Οι μαστογραφίες απαιτούν πολύ μικρές δόσεις ακτινοβολίας. Ο κίνδυνος βλάβης, από αυτή την έκθεση σε ακτινοβολία είναι εξαιρετικά χαμηλός.” Οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, είναι ένας ετήσιος μαστογραφικός έλεγχος για τις γυναίκες, που ξεκινά στην ηλικία των 40 χρόνων.

 

4) Μύθος: Αν έχετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνου του μαστού, τότε θα εμφανίσετε κι εσείς…

 

ΑλήθειαΕνώ οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού βρίσκονται σε μια υψηλότερη ομάδα κινδύνου, οι περισσότερες γυναίκες που έχουν καρκίνο του μαστού δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό. Στατιστικά μόνο το 10% περίπου των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού έχουν οικογενειακό ιστορικό της ασθένειας αυτής.

 

5) Μύθος του Καρκίνου του Μαστού – Ο καρκίνος του μαστού είναι μεταδοτικός…

 

ΑλήθειαΔεν μπορεί να μεταδοθεί ο καρκίνος του μαστού από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Ο καρκίνος του μαστού είναι το αποτέλεσμα της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και πολλαπλασιασμού των κυττάρων τα οποία αρχίζουν να εξαπλώνονται μέσα στο μαστό και από εκεί σε άλλα όργανα μέσα στον σώμα. 

Ωστόσο, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, με την άσκηση, με ένα υγιεινό τρόπο ζωής, με το να είσαστε ενημερωμένη για τους παράγοντες κινδύνου, και με ένα σχέδιο έγκαιρης διάγνωσης, έτσι ώστε αν εμφανιστεί να διαγνωστεί νωρίς.

 

6) Μύθος: Του Καρκίνου Του Μαστού – Αν τα ογκογονίδια BRCA1 ή BRCA2 ανιχνεύονται μεταλλαγμένα στο DNA σας, θα αναπτύξετε σίγουρα καρκίνο του μαστού.

ΑλήθειαΣύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, αναφορικά με τις οικογένειες που είναι γνωστό ότι φέρουν μεταλλαγμένα τα γονίδια BRCA1 ή BRCA2, «δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα σε αυτές οικογένειες έχει μεταλλαγμένα αυτά τα γονίδια(BRCA1 ή BRCA2). 

Επιπλέον, δεν είναι σίγουρο ότι κάθε γυναίκα που έχει μετάλλαξη σε αυτά τα γονίδια, θα αναπτύξει καρκίνο μαστού ή / και ωοθηκών. Όμως μια γυναίκα που έχει κληρονομήσει μια μετάλλαξη – στο BRCA1 ή BRCA2 – έχει περίπου 5-6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει καρκίνο του μαστού από μια γυναίκα που δεν έχει μια τέτοια μετάλλαξη. Για τους ανθρώπους που ανακαλύπτουν ότι έχουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, υπάρχουν διάφορα προληπτικά μέτρα που μπορούν να γίνουν, για να μειωθεί ο κίνδυνος. Αυτά περιλαμβάνουν τη λήψη ορμονικής θεραπείας ή μια χειρουργική προσέγγιση, που είναι η προφυλακτική μαστεκτομή με ταυτόχρονη ανάπλαση των μαστών (Αντζελίνα Τζολί).

7) Μύθος: Του Καρκίνου Του Μαστού – Τα αντιιδρωτικά και τα αποσμητικά μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού.

ΑλήθειαΔεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τη χρήση αντιιδρωτικών ή αποσμητικών με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Το άρθρο υπογράφει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης, Γενικός Χειρουργός, Ειδικός μαστού. Τακτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας (ΕΕΜ). Τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Εταιρείας Μαστολογίας (SIS, Senologic International Society.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση: Μ. Μπότσαρη 66 Δραπετσώνα Πειραιάς & Υψηλάντου 43 & Μαρασλή Κολωνάκι Αθήνα


Τηλ. επικοιν.: 6972200279

(1395)