Μπορώ να βάφω τα μαλλιά μου όσο είμαι έγκυος;

Διάφορες ουσίες στο περιβάλλον του σπιτιού ή στην εργασία, εάν δεν είναι φιλικές, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αποβολής. Οι ουσίες περιλαμβάνουν το μόλυβδο σε παλιούς σωλήνες νερού, τον υδράργυρο από σπασμένο θερμόμετρο και διαλύτες χρωμάτων.

Θα πρέπει να αποφεύγεται επίσης η συνεχής επαφή με τα χημικά οικιακής χρήσης καθότι η συνεχόμενη εισπνοή τους, επειδή πολλά από αυτά είναι πτητικά, είτε είναι καθαριστικά, είτε μικροβιοκτόνα ή εντομοκτόνα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Και μια αναφορά στις βαφές γιατί επικρατεί μεγάλη σύγχυση:

η περιποίηση και το βάψιμο των νυχιών επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη καθότι τα νύχια είναι νεκροί εξωκυτταρικοί σχηματισμοί που δεν απορροφούν ουσίες. Αντίθετα, παρότι την ίδια μορφολογία έχουν και οι τρίχες των μαλλιών, δεν επιτρέπονται οι βαφές που έρχονται σε επαφή με το δέρμα, γιατί είναι πιθανή η απορρόφησή τους.

Επιτρέπονται δηλαδή μόνο οι ανταύγειες που απομονώνουν τη βαφή από το δέρμα. Οι φυτικές βαφές (χένα) πολλές φορές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βαρέα μέταλλα.

Από όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές γιατί πρέπει να ενημερώνετε τον γιατρό σας σχετικά με όλες τις συνήθειες που έχετε στη ζωή σας, αλλά και σε οποιαδήποτε προσπάθεια για επίτευξη εγκυμοσύνης, να προηγείται ένας ενδελεχής έλεγχος ώστε να εντοπισθούν πιθανές αιτίες και να μειωθούν οι πιθανότητες αποβολής.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(113)