Μπορεί να διορθωθεί η βλεφαρόπτωση μέσα σε 10΄;

Η βλεφαρόπτωση είναι μια σχετικά συχνή πάθηση των βλεφάρων. Μπορεί να εμφανιστεί εκ γενετής ή να προκληθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες μετά από τραυματισμούς, σοβαρές φλεγμονές, αλλεργίες ή να είναι αποτέλεσμα της γήρανσης.

Η πτώση των βλεφάρων πέρα από το έντονο αισθητικό πρόβλημα που δημιουργεί, μπορεί να προκαλέσει και σημαντικά λειτουργικά θέματα:

ο ασθενής αδυνατεί ή στην καλύτερη περίπτωση δυσκολεύεται, να δει από το άνω τμήμα του οπτικού του πεδίου που δημιουργεί σοβαρές δυσκολίες στην καθημερινές δραστηριότητες. Η οδήγηση γίνεται προβληματική και επικίνδυνη, ενώ ιδιαίτερα σε αμφοτερόπλευρες καταστάσεις, μπορεί να προκληθεί πονοκέφαλος, κόπωση και προβλήματα στον αυχένα. Πολλοί από τους ασθενείς δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει καλή θεραπεία ή είναι επιφυλακτικοί να προχωρήσουν σε διόρθωση.

Η αντιμετώπιση έχει εξελιχθεί σημαντικά…

Σύγχρονες, επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές, προσφέρουν εξαιρετική αποκατάσταση. Εδώ και αρκετά χρόνια, οι εξειδικευμένοι Οφθαλμοπλαστικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν εξατομικευμένες τεχνικές για κάθε ξεχωριστή περίπτωση ασθενών με βλεφαρόπτωση.

Μια τέτοια τεχνική που εφαρμόζεται σε πολλές περιπτώσεις και είναι η πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ πραγματοποιείται  με τοπική αναισθησία (χωρίς να είναι απαραίτητη η μέθη) και γίνεται χωρίς εξωτερική τομή στο βλέφαρο σε λιγότερο από 10 λεπτάΔεν απαιτείται παραμονή σε νοσοκομείο, είναι ανώδυνη και μπορεί ο ασθενής να επιστρέψει στις δραστηριότητές του σε (3-4 μέρες).

Τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά (περισσότεροι από 9 στους 10 ασθενείς έχουν άριστη συμμετρία, το μάτι κλείνει κανονικά μετά την επέμβαση ενώ το αποτέλεσμα συνήθως είναι μόνιμο). Η βλεφαρόπτωση είναι πολύ καλά αντιμετωπίσιμη στα χέρια των εξειδικευμένων γιατρών. Απαιτείται εμπειρία και άριστη γνώση των βλεφάρων και της λειτουργίας των ματιών.

Όπως κάθε ιατρική πάθηση, χρειάζεται αντιμετώπιση μόνο από εξειδικευμένους και έμπειρους στο αντικείμενό τους γιατρούς. Εμπιστευθείτε μόνο τους ειδικούς!

Ο Γιώργος Κ. Χαρώνης (MD, PhD) είναι Διπλωματούχος American Board of Ophthalmology Οφθαλμοπλαστική Χειρουργική Βλεφάρων, Κόγχου & Δακρυικής συσκευής. 

Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision.

(3405)