Μουσικοθεραπεία: σύμμαχος απέναντι στη νεανική κατάθλιψη

Η μουσικοθεραπεία μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης σε παιδιά & εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Queen στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας ανακάλυψαν ότι η μουσικοθεραπεία μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης στα παιδιά και του εφήβους με προβλήματα συμπεριφοράς και διαταραχές συναισθήματος.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα παιδιά που λάμβαναν μουσικοθεραπεία είχα σημαντικά βελτιωμένη αυτό-εκτίμηση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης, σε σχέση με όσους λάμβαναν θεραπεία αλλά χωρίς μουσικοθεραπεία.

251 παιδιά και νέοι συμμετείχαν στην έρευνα που έγινε από το Μάρτιο του 2011 έως και το Μάιο του 2014. Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: 128 έλαβαν την συνήθη φροντίδα, ενώ 123 έλαβαν και μουσικοθεραπεία παράλληλα με την κλασική φροντίδα. Όλοι οι συμμετέχοντες λάμβαναν θεραπεία για προβλήματα συμπεριφοράς, συναισθηματικές διαταραχές ή αναπτυξιακές διαταραχές.

Τα πρώιμα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι επιδράσεις είναι εμφανείς σε βάθος χρόνου. Ο καθηγητής Porter από το Πανεπιστήμιο Queen και επικεφαλής της έρευνας είπε: «Αυτή η μελέτη είναι πολύ σημαντική προκειμένου να εντοπίσουμε αποτελεσματικές θεραπείας για τα παιδιά και τους νέους…». Σύμφωνα με την ερευνήτρια Ciara Reilly: «Η μουσικοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά με παιδιά και νέους με συγκεκριμένες ανάγκες ψυχικής υγείας, αλλά είναι η πρώτη φορά που η αποτελεσματικότητά καταδεικνύεται πειραματικά. Τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά και υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνει η μουσικοθεραπεία πιο διαθέσιμη ως θεραπευτική επιλογή.»

Πηγή: www.sciencsdaily.com

(17626)