30 λεπτά διαλογισμού ανακουφίζουν το άγχος και την κατάθλιψη

Μια ανάλυση από 47  μελέτες δείχνει ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία πως καθημερινά μερικά λεπτά διαλογισμού ανακουφίζουν το άγχος και την κατάθλιψη.

Οι ερευνητές στο διάσημο Πανεπιστήμιο του Johns Hopkins μελέτησαν περισσότερους από 3.500 ασθενείς που υπέφεραν από διάφορα θέματα όπως στρες, κατάθλιψη, άγχος, διαβήτη, καρδιαγγειακά νοσήματα και χρόνιο πόνο.

Η ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine έδειξε ότι κάθε ημέρα 30 λεπτά διαλογισμού ανακουφίζουν τα συμπτώματα του άγχος και της κατάθλιψης.

Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στο διαλογισμό 8 εβδομάδων με τη μέθοδο της ενσυνειδητότητας (mindfulness) οδήγησε στη μείωση του άγχους, των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και του πόνου.

Σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα διήρκεσαν για πάνω από έξι μήνες.   Για την κατάθλιψη και το άγχος, τα αποτελέσματα του διαλογισμού ήταν εξίσου σημαντικά όπως και αυτά της φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο, ο διαλογισμός απέτυχε να φέρει αποτελέσματα σε άλλες παθήσεις, όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.  

Πηγή: www.sciencedirect.com

(31210)