Κοροναϊός : Ξεπέρασαν τους 200 οι νεκροί στην Κίνα – Αντίδραση Πεκίνου για ΠΟΥ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692.

Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε, στο μεταξύ, η απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να ανακηρύξει την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον κοροναϊό σε κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας γνωστοποίησε σήμερα ότι ο απολογισμός των νεκρών της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός αυξήθηκε σε 213 σε όλη τη χώρα ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.982 νέα κρούσματα του 2019-nCoV.

Σχεδόν 10.000 κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την κινεζική επικράτεια έφθασε τα 9.692, διευκρίνισε η Επιτροπή σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Από την επιδημία έχασαν τη ζωή τους άλλοι 42 άνθρωποι στη Χουμπέι, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές αυτής της κεντρικής επαρχίας της Κίνας. Ο νεότερος απολογισμός για την περιοχή όπου ξέσπασε η επιδημία ανέρχεται πλέον στους 204 νεκρούς.

Οι επαρχιακές υγειονομικές αρχές έκαναν επίσης λόγο για επιπλέον 1.220 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού ως τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, αυξάνοντας το σύνολό τους σε 5.806 στη Χουμπέι.

Αντίδραση της Κίνας για ΠΟΥ

Η Κίνα έχει αυτοπεποίθηση πως διαθέτει το αναγκαίο έμψυχο και άψυχο δυναμικό για να κερδίσει τον πόλεμο εναντίον του νέου κοροναϊού, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας Χουά Τσουνγίνγκ, αντιδρώντας στην ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που οφείλεται στον 2019-nCoV σε κρίση δημόσιας υγείας παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Η Χουά Τσουνγίνγκ διαβεβαίωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τον ΠΟΥ για να εγγυηθεί την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα, στην περιφέρεια και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με «υπεύθυνο τρόπο»

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Τζανγκ Τζουν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Πεκίνο αποτιμά την ανακήρυξη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός σε κρίση δημόσιας υγείας παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε πολύ κρίσιμη φάση στον αγώνα εναντίον του κοροναϊού. Η διεθνής αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική και γι’ αυτό όλες οι χώρες θα πρέπει να συμπεριφέρονται (…) με υπεύθυνο τρόπο», σημείωσε ο Τζανγκ.

Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου του ΠΟΥ (Reuters)

«Μολονότι αντιλαμβανόμαστε τις ανησυχίες των άλλων κρατών, πρέπει επίσης να επισημάνουμε την εκτίμηση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ (…). Είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις προσπάθειες της Κίνας», υπενθύμισε ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη.

Για τον ίδιο διπλωμάτη, είναι απαραίτητο να αποφευχθούν «υπερβολικές αντιδράσεις, που μπορεί να έχουν ευρύτερες αρνητικές συνέπειες».

Επαναπατρισμός Γάλλων

Απογειώθηκε στις 07:07 [τοπική ώρα• 01:07 ώρα Ελλάδας] μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας της Γαλλίας αφού παρέλαβε περίπου 200 γάλλους υπηκόους από την Ουχάν – τη μεγαλούπολη της κεντρικής Κίνας που αποτελεί εστία της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός – για να επαναπατριστούν, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που επιβαίνουν σε αυτό.

Το μεταγωγικό αναμένεται να προσγειωθεί έπειτα από περίπου δωδεκάμισι ώρες στην Ιστρ (νοτιοανατολική Γαλλία), διευκρίνισε στους ανθρώπους που επιβιβάστηκαν σε αυτό μέλος της επίσημης γαλλικής αντιπροσωπείας.

Θα τεθούν κατόπιν σε περιορισμό για 14 ημέρες σε κέντρο διακοπών στο Καρί λε Ρουέ, κοντά στη Μασσαλία.

Η Turkish Airlines

Η Turkish Airlines αναστέλλει έως τις 9 Φεβρουαρίου τις πτήσεις της στην Κίνα, λόγω της επιδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε σήμερα Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της τουρκικής αεροπορικής εταιρείας.

Reuters

Ο Μπιλάλ Εκσί, διευθύνων σύμβουλος της Turkish Airlines, με ανάρτηση στο twitter τόνισε πως οι πτήσεις προς τέσσερις προορισμούς στην Κίνα – Πεκίνο, Γκουανγκτσόου, Σαγκάη και Σιάν – αναστέλλονται έως τις 9 Φεβρουαρίου, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Πολυάριθμες αεροπορικές εταιρείες σε όλον τον κόσμο έχουν ανακοινώσει την αναστολή πτήσεων προς και από την Κίνα λόγω της επιδημίας του κινεζικού ιού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 170 ανθρώπους.

Ο Κόντε για τα κρούσματα στη Ρώμη

Σε συνέντευξή Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι, αργά το βράδυ της Πέμπτης, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αναφέρθηκε στα δυο κρούσματα κοροναϊού, τα οποία μόλις είχαν επιβεβαιωθεί στην ιταλική πρωτεύουσα, και υπογράμμισε:

«Δεν είμαστε απροετοίμαστοι. Το νοσοκομείο λοιμωδών νόσων Σπαλαντσάνι της Ρώμης στο οποίο μεταφέρθηκαν οι δυο Κινέζοι τουρίστες, στον τομέα του αποτελεί πραγματική Βίβλο. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να προκληθεί πανικός και τεράστια κοινωνική ανησυχία».

Ο Κόντε πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να διαπιστωθεί με ποια άτομα μπορεί να ήρθαν σε επαφή, κατά την παραμονή τους στην Ιταλία οι δυο τουρίστες που νοσούν, ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω κίνδυνος μετάδοσης.

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε (Reuters)

«Είμαι αισιόδοξος ότι τα περιστατικά αυτά θα είναι μεμονωμένα», τόνισε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

«Υπό έλεγχο»

«Η κατάσταση βρίσκεται υπό πλήρη έλεγχο. Το ότι διαγνώσθηκαν τα δυο αυτά περιστατικά είναι αρκετά φυσικό, από τη στιγμή που στην Ευρώπη, συνολικά, έχουμε ήδη δέκα κρούσματα» δήλωσε, από τη μεριά του, ο ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Ο διευθυντής, τέλος, του νοσοκομείου Σπαλαντσάνι, Τζουζέπε Ιπόλιτο, πρόσθεσε ότι «οι δυο Κινέζοι τουρίστες στους οποίους διαγνώστηκε ο κοροναϊός έχουν τεθεί σε απομόνωση και η γενικότερη κατάσταση της υγείας τους είναι καλή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(14)