Κοιμάσαι επαρκείς ώρες; Ανακάλυψε τα ευεργετικά οφέλη του ύπνου…

Ο ύπνος μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα, αλλά η σημασία του, πηγαίνει πολύ πέρα ​​από την απλή ενίσχυση της διάθεσή μας ή περιορίζοντας τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια.

Ο επαρκής ύπνος είναι ένα βασικό μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής και μπορεί να ωφελήσει την καρδιά, το βάρος, το μυαλό και πολλά άλλα.

Ποια είναι όμως τα πραγματικά οφέλη του ύπνου για την υγεία που έχουν διαπιστωθεί από ερευνητές;

– Κατά τη διάρκεια του ύπνου ενισχύουμε τις αναμνήσεις και τις πρακτικές δεξιότητες που έχουμε ζήσει ή μάθει προηγουμένως.

– Μετά από μερικές ώρες ύπνου επιτυγχάνουμε καλύτερα αποτελέσματα, αν προσπαθούμε να μάθουμε κάτι, είτε αφορά θεωρητική γνώση ή πρακτική εξάσκηση. Μαθαίνεις μια καινούργια γλώσσα; Βάλε τα μαθήματα σου νωρίς το πρωί και όχι βράδυ μετά τη δουλειά! Θέλεις να δημιουργήσεις ένα έργο τέχνης; Πάρε έναν υπνάκο και ξεκίνα μετά. 

– Ερευνητές έχουν διαπιστώσει ακόμα πως φυσιολογικές ώρες ύπνου ανά ημέρα (6-8 για τους ενήλικες) συμβάλλουν στην μακροζωία, μιας και οι υπερβολικά πολλές ή υπερβολικά λίγες ώρες ύπνου συνδέονται με μικρότερο χρόνο ζωής, αν και δεν είναι σαφές ακόμα αν είναι η αιτία ή αποτέλεσμα. 

– Μετά από ύπνο, αισθανόμαστε ήρεμοι, δημιουργικοί και απαλλαγμένοι από στρες. Έρευνες αποδεικνύουν πως τα παιδιά αντιδρούν με διαφορετικό τρόπο από τους ενήλικες μετά από έλλειψη ύπνου. Ενώ οι ενήλικες νιώθουν κουρασμένοι και αδρανείς, τα παιδιά έχουν την τάση να γίνονται υπερκινητικά. Μια μελέτη του 2009 στο περιοδικό Pediatrics διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας επτά και οκτώ που κοιμόντουσαν λιγότερο από οκτώ ώρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπερκινητικά, απρόσεκτα, και παρορμητικά.

– Φυσιολογικές ώρες ύπνου καθημερινά συμβάλλουν στην επίτευξη υγιούς βάρους. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο διαπίστωσαν ότι άτομα που έκαναν δίαιτα και κοιμόντουσαν επαρκείς ώρες έχασαν 56% περισσότερο λίπος συγκριτικά με εκείνους που έκαναν δίαιτα και κοιμόντουσαν λίγες ώρες. Μάλιστα παρατηρήθηκε ότι η τελευταία ομάδα ατόμων ένιωθε πιο έντονο το αίσθημα της πείνας εξαιτίας της έλλειψης ύπνου.

Φροντίστε λοιπόν να μη καταναλώνετε καφεΐνη απογευματινές ή βραδινές ώρες, να διατηρείτε το υπνοδωμάτιο σας ζεστό και να αποφεύγετε πριν κοιμηθείτε δραστηριότητες που σας προκαλούν άγχος. Απλά χαλαρώστε, κοιμηθείτε και απολαύστε τα οφέλη!

(182055)