ΚΕΕΛΠΝΟ: Να εμβολιαστούμε εγκαίρως για τη γρίπη – μην χαθούν άδικα ζωές & φέτος

145 άνθρωποι πέρυσι άφησαν την τελευταία τους πνοή, νοσηλευόμενοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Τραγικός ήταν ο απολογισμός των νεκρών από τη γρίπη την περσινή περίοδο, καθώς 145 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή νοσηλευόμενοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξαιτίας των επιπλοκών που τους προκάλεσε ο ιός της γρίπης. Και αυτό όταν ένα εμβόλιο θα τους είχε σώσει, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς αν και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν είχαν εμβολιαστεί!

Για φέτος το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εκπέμπει SOS για να μην θρηνήσουμε και πάλι θύματα, καλώντας όλους όσους ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν εγκαίρως, ώστε και να μην θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και να προστατευθεί η δημόσια υγεία.

Είναι κρίμα να χάνονται ζωές εξαιτίας της αμέλειας ή του φόβου για τον εμβολιασμό, καθώς είναι αποδεδειγμένο ότι αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας και από τη γρίπη, όπως τονίζουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ακόμη και αν ασθενήσει κάποιος που έχει εμβολιαστεί, παρουσιάζει πιο ήπια συμπτώματα και λιγότερες επιπλοκές, οι οποίες δεν οδηγούν στη νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σε ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, επισημάνθηκε ότι «κατά την περσινή περίοδο γρίπης 2013-2014, από τους 330 ασθενείς με γρίπη που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μ.Ε.Θ, οι 255 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Από τους ασθενείς αυτούς οι 235 (92,2%) δεν είχαν εμβολιαστεί. Αντίστοιχα, από τους 129 ασθενείς που κατέληξαν στις Μ.Ε.Θ, το 96,8% δεν είχε εμβολιαστεί για την εποχική γρίπη, παρότι ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

Ποιοι όμως πρέπει να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης;

Ο Πνευμονολόγος-Φυματιολόγος-ΚΕΕΛΠΝΟ Πρότυπου Κέντρου Υγείας Περιστερίου, Αλέξανδρος Κωνσταντινίδης, τονίζει ότι «πρώτα από όλους μας οι επαγγελματίες υγείας με στόχο να προστατεύσουν αρχικά τους εαυτούς τους και στη συνέχεια τους ασθενείς τους.

Ο εμβολιασμός πρέπει επίσης να γίνεται: σε παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 8 ετών, σε 2 δόσεις σε απόσταση ίση ή μεγαλύτερη του μηνός, άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών, έγκυες γυναίκες, ασθενείς πάσχοντες από χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και κυστική ίνωση, ασθενείς με νευρολογικά νοσήματα, ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα (συγγενείς καρδιοπάθειες, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσο), ασθενείς με αιματολογικές παθήσεις (δρεπανοκυτταρική αναιμία), ασθενείς με ενδοκρινολογικά νοσήματα (όπως για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης), ασθενείς με νεφρικές νόσους, ασθενείς με ηπατοπάθειες, ασθενείς με μεταβολικά νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι (ασθενείς με AIDS, καρκίνο, χρόνια λήψη στεροειδών), ασθενείς νεότεροι των 19 ετών που λαμβάνουν επί μακρόν ασπιρίνη (ακετυλοσαλικυλικό οξύ), άτομα με δείκτη μάζα σώματος > 40 (BMI >40, νοσηρή παχυσαρκία).

Σημειώνεται ότι το Πρότυπο Κέντρο Υγείας Περιστερίου αποτελεί εμβολιαστικό κέντρο. Πέρυσι προμηθεύτηκε εμβόλια για τη γρίπη, τα οποία έγιναν σε ασθενείς απόρους και ανασφάλιστους. Ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει πως «σήμερα τα εμβόλια για τη γρίπη εμπεριέχουν όλους τους ορότυπους ιών που  δημιούργησαν νόσηση στην παγκόσμια κοινότητα. Το εμβόλιο κατά της γρίπης είναι απόλυτα ασφαλές. Οι παρενέργειες είναι συνήθως τοπικές ή στο σημείο δηλαδή της ένεσης και αυτό περιοριζόμενες. Σπανιότερες παρενέργειες όπως πυρετό, μυαλγίες, πονοκέφαλοι αντιμετωπίζονται συμπτωματικά και πάντως δε διαρκούν περισσότερο από 1 με 2 ημέρες. Άρα πρόκειται για έναν ασφαλή εμβολιασμό και με τεράστια κλινική εμπειρία από εκατομμύρια εμβολιασθέντες ανά τον κόσμο.

Τέλος, από το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνεται πως «ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται, όπως κάθε χρόνο, από τον Οκτώβριο έως και Νοέμβριο, ώστε να μεσολαβεί ικανός χρόνος μέχρι την έναρξη της αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης, που συνήθως στη χώρα μας παρατηρείται γύρω στον Ιανουάριο και να δίνεται η ευκαιρία στον οργανισμό να παράξει ικανή ποσότητα αντισωμάτων για την αποτελεσματικότερη προστασία».

Περισσότερες πληροφορίες για την εποχική γρίπη είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., www.keelpno.gr.

(11034)