Γιατί η κατάθλιψη στους άνδρες παραμένει συνήθως αδιάγνωστη;

Οι περισσότεροι άνδρες δυσκολεύονται να κάνουν το πρώτο βήμα και να αναζητήσουν θεραπεία, χειροτερεύοντας την κατάσταση τους.

Η κατάθλιψη θεωρείται συχνά ως μια διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Κι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η κατάθλιψη στους άνδρες παραμένει αδιάγνωστη.

Παρά το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να έχουν κατάθλιψη, περισσότεροι από 6 εκατομμύρια άνδρες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες δίνουν το δικό τους αγώνα, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας. Ωστόσο, οι περισσότεροι δυσκολεύονται να κάνουν το πρώτο βήμα και να αναζητήσουν θεραπεία, χειροτερεύοντας την κατάσταση τους.

Tα συμπτώματα της κατάθλιψης ποικίλουν από άτομο σε άτομο και τα συμπτώματα δεν είναι πάντα προφανή. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως συχνά οι άνδρες που πάσχουν από κατάθλιψη δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τα συμπτώματα τους, καταπιέζοντας μάλιστα τα συναισθήματα τους. Σε αντίθεση με τις γυναίκες που είναι πολύ πιο πιθανό να αναγνωρίσουν ότι έχουν κατάθλιψη και να ζητήσουν βοήθεια.

Οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν επίσης διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου για την κατάθλιψη που θα μπορούσε να επηρεάσει το κατά πόσον ζητούν θεραπεία, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο American Journal of Psychiatry. Οι παράγοντες που συνδέονται πιο άμεσα με την κατάθλιψη στις γυναίκες είναι τα προβλήματα του γάμου, το διαζύγιο, η έλλειψη της γονικής ή κοινωνικής στήριξης. Για τους άνδρες, ωστόσο, η κατάθλιψη είναι πιο στενά συνδεδεμένη με την κατάχρηση ναρκωτικών καθώς και με οικονομικούς, νομικούς και εργασιακούς παράγοντες, λένε οι ερευνητές.

Η έρευνα μάλιστα δείχνει ότι οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή εάν αποδίδουν την κατάθλιψη σε απογοήτευση από θέματα καριέρας. Προτιμούν να υποφέρουν στη σιωπή ή να προσπαθήσουν να αυτοθεραπευτούν με το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. Οι άνδρες βλέπουν τα συμπτώματά τους ως σημάδι αδυναμίας και δεν τους αρέσει να ζητούν βοήθεια. Αρκετοί μάλιστα ανησυχούν έντονα για το κοινωνικό στίγμα που συνδέεται με τη διάγνωση της κατάθλιψης.

Επιπλέον, η κατάθλιψη επηρεάζει διαφορετικά τους άνδρες από τις γυναίκες. Αν και οι γυναίκες συνήθως έχουν παραδοσιακά συμπτώματα, όπως τα συναισθήματα της θλίψης και της αναξιότητας, έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνδρες με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θυμό και ευερεθιστότητα, αναπτύσσοντας ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Αυτό σημαίνει ότι αν οι άνδρες χρησιμοποιούν παραδοσιακά κριτήρια για να αξιολογήσουν μόνοι τους τα συμπτώματα τους, δεν θα είναι σε θέση να βγάλουν ρεαλιστικά συμπεράσματα.

Άνδρες που βιώνουν κατάθλιψη χωρίς να το γνωρίζουν μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως θυμό, επιθετικότητα και κατάχρηση ουσιών κάτι που μπορεί να κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη θεραπεία για την κατάθλιψη. Ακόμα, ειδικοί έχουν παρατηρήσει πως ενώ οι γυναίκες μιλούν περισσότερο για αυτοκτονία, οι άνδρες είναι πιο πιθανό να την κάνουν.

Πηγή: http://www.everydayhealth.com/

(24799)