Και οι άνδρες προσποιούνται οργασμό!

Χαλαρώστε. Κι έπειτα φέρτε στο νου μια ωραία εικόνα… αυτήν της Σάρον Στόουν! Από την εποχή των ’90s,του «Βασικού Ενστίκτου» δηλαδή, όταν απλώς σταύρωνε αισθησιακά τα πόδια μπροστά στον έκθαμβο Μάικλ Ντάγκλας κι άλλαζε για πάντα την ιστορία του σινεμά. Αυτή λοιπόν η υπέροχη κυρία, είπε κάποτε κάτι, που «έγραψε»: «Μπορεί οι γυναίκες να προσποιούνται έναν οργασμό, οι άντρες όμως μπορούν να προσποιηθούν μια ολόκληρη σχέση».

Να όμως που κύλησε πολύς χρόνος από τότε, μπήκαμε στον 21ο αιώνα και έρχεται ακόμα ένας… μύθος να καταρριφθεί, καθώς «ψιθυρίζεται» εντόνως πως και οι άντρες είναι σε θέση να υποκρίνονται πότε πότε τον οργασμό τους!

Κάπως έτσι λοιπόν η υπόθεση ότι η προσποίηση οργασμού αποτελεί τεχνική γένους θηλυκού εξασθενεί, αφού σύμφωνα με τελευταίες έρευνες και οι άνδρες προσποιούνται. Μάλιστα οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι το κάνουν περίπου στο ¼ των σεξουαλικών τους συνευρέσεων.

Αμέτρητες ταινίες, σειρές και περιοδικά, παρουσιάζουν γλαφυρά γιατί και πως το κάνουν οι γυναίκες, καθώς και το άγχος των ανδρών, εάν το βογκητό που άκουσαν ήταν πραγματικής ικανοποίησης ή αποτέλεσμα υπερβολής και προσποίησης. Ίσως να θυμάστε κιόλας εκείνη την ταινία “When Harry met Sally”, όπου η Meg Ryan έκανε άντρες και γυναίκες, θαμώνες του εστιατορίου, να την κοιτάζουν έκπληκτοι την ώρα που προσποιούνταν οργασμό.

– Γιατί οι άνδρες προσποιούνται τον οργασμό τους;

Σύμφωνα ωστόσο με τα νέα δεδομένα λοιπόν και οι άνδρες έχουν αρχίσει να διεκδικούν «μερίδιο» από παρόμοιες πρακτικές επιτάχυνσης της σεξουαλικής επαφής.

Μέχρι πρότινος οι έρευνες επικεντρώνονταν στις γυναίκες, ίσως επειδή θεωρείτο αδύνατο για τους άντρες να κάνουν κάτι τέτοιο, βασιζόμενοι στην υπόθεση ότι ο ανδρικός οργασμός συνοδεύεται συνήθως από εκσπερμάτιση.

  • Ως εκ τούτου, η υπόθεση της “ανδρικής προσποίησης” φάνταζε μάλλον αδύνατη, τουλάχιστον στα μάτια των γυναικών:

Πώς ένας άντρας να προσποιηθεί αφού το σπέρμα είναι κάτι που φαίνεται; Η απάντηση είναι απλή: μέσω του κολπικού σεξ.

Μάλιστα, είναι πολύ πιο εύκολο όσοι φοράνε προφυλακτικό να προσποιηθούν, αφού πολύ απλά το βγάζουν αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συνουσία και το πετάνε στα σκουπίδια. Ακόμα και εκείνοι που χρησιμοποιούν διάφορα εφέ σωματικά, φωνητικά και λεκτικά, όπως είναι η πιο γρήγορη κίνηση, βογγητά ή λένε απλά ότι φτάνουν σε οργασμό…

Πιο συγκεκριμένα και για να δώσω ένα πιο ρεαλιστικό παράδειγμα, ένας ασθενής μου ανέφερε ότι είναι σίγουρος ότι η γυναίκα του δεν έχει καταλάβει ότι προσποιείται. Η σιγουριά του αυτή προερχόταν από το γεγονός ότι η σύζυγος έχει υπερβολικά μεγάλη ποσότητα κολπικών υγρών κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Έτσι, ολοκληρώνοντας μέσα της δεν χρειάζεται εκείνη να δει τα «αποδεικτικά στοιχεία».

Στερεοτυπικά – ο ανδρικός οργασμός – θεωρείται εύκολος και φυσικός, ενώ αντίθετα ο γυναικείος αποτελεί περίπλοκο προϊόν της ανδρικής «δουλειάς» και δεξιότητας πάνω στο σώμα της. Ο οργασμός και η εκσπερμάτιση συνήθως σηματοδοτούν το τέλος της σεξουαλικής πράξης.

Για να χαρακτηριστεί δε, ως «δίκαιη» η σεξουαλική πράξη, χρειάζεται να εμπεριέχει την ευχαρίστηση και των οργασμό και των δύο συντρόφων ενώ η έλλειψη αμοιβαιότητας αποτελεί πρόβλημα. Υπό αυτή την έννοια,οι άντρες συχνά αισθάνονται πίεση να ανταποκριθούν στον καθιερωμένο σεξουαλικό τους ρόλο.

“Έτσι, προσποιούνται οργασμό σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα ανταλλαγής και ευχαρίστησης, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες της συντρόφου και αποφεύγοντας αρνητικά συναισθήματα που θα προέκυπταν, όπως το να πιστέψει ότι δεν είναι επιθυμητή…”

– Ποιος είναι ο κύριος λόγος προσποίησης του οργασμού;

Πιο συγκεκριμένα, θεωρείται ότι:

ο βασικός λόγος που και τα δύο φύλα προσποιούνται, είναι η υποστήριξη της αυτοεκτίμησης του/της συντρόφου. Επομένως, αυτή η πρακτική δεν οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα ότι ο άνδρας δεν επιθυμεί τη παρτενέρ του. Αντίθετα, έρευνες δείχνουν ότι η ανδρική προσποίηση συνδέεται με μεγαλύτερα επίπεδα σχεσιακής ικανοποίησης.

Οι άντρες αισθάνονται καλά όταν προσφέρουν απόλαυση στην ερωτική σύντροφο, είτε από αγάπη και γενναιοδωρία, είτε επειδή αυτή η πράξη τους προσφέρει μια έμμεση διαβεβαίωση για τη σεξουαλική τους επάρκεια, οδηγώντας τους να συσχετίζουν αυτή την επιβράβευση με τη σεξουαλική δραστηριότητα.

  • Παρόλα αυτά, υπάρχουν και άλλοι διάφοροι λόγοι που και οι άντρες προσποιούνται:

– Ο πρώτος και βασικός είναι για να τελειώσουν την πράξη και να καταστείλουν τυχόν συναισθήματα ντροπής που μπορεί να προκύψουν, επειδή είτε δεν μπορούν να ολοκληρώσουν, είτε αισθάνονται ότι θα τους πάρει αρκετή ώρα ή απλά γιατί δεν επιθυμούν να συνεχιστεί άλλο το σεξ. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί όταν ένας άνδρας έχει πιει λιγάκι παραπάνω για παράδειγμα, αφού το αλκοόλ επηρεάζει τον οργασμό και τον καθυστερεί!

– Φυσικά, υπάρχουν και περιπτώσεις που οι άντρες προσποιούνται επειδή δεν θέλουν τελικά και τόσο να κάνουν σεξ ή επειδή δεν επιθυμούν ιδιαίτερα την παρτενέρ.

– Ορισμένες ακόμη φορές, οι άνδρες πιστεύουν ότι με αυτό τον τρόπο θα βελτιώσουν την ποιότητα της σεξουαλικής επαφής, αφού θα της δώσουν ένταση και θα κάνουν τη σύντροφο να νιώσει καλά.

Αρνητικές επιπτώσεις της προσποίησης στη σχέση:

Η προσποίηση, όταν η σεξουαλική δραστηριότητα ή η σχέση δεν είναι ευχάριστες, έχει και αρνητικά αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο άνδρας μπορεί να μην διεγείρεται από τη σύντροφο και από τα σεξουαλικά τους παιγνίδια και να μην είναι σε θέση να το εκφράσει ή να αποφεύγει να το συζητήσει μαζί της. Έτσι, εγκλωβίζεται και θα μπορούσαμε να πούμε ακόμη ότι «βολεύεται» μέσα σε ένα φαύλο κύκλο που ο ίδιος έχει δημιουργήσει, αφού προτιμά τη προσποίηση από την επικοινωνία.

Παρόλα αυτά ας μην ξεχνάμε, πως ο βασικός λόγος που το κάνουν αυτό και τα δύο φύλα είναι για να μην «ανησυχήσουν» και πλήξουν την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση του συντρόφου τους.

Οι άντρες φαίνεται πια ότι μπορούν να δημιουργούν στο αντίθετο φύλο τα ίδια ερωτηματικά που βασανίζουν εκείνους εδώ και χρόνια, αφού τελικά η προσποίηση είναι ένα unisex προνόμιο ή μήπως ήταν από πάντα;

 

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής είναι Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας.

(Δείτε περισσότερα στο: http://www.askitis.gr/)

(175)