Ισονομία ή κυριαρχία σε μια σχέση καταλήγει σε ευτυχία;

Τα ζευγάρια με έναν κυρίαρχο σύντροφο είναι πιο ευτυχισμένα και γεννούν περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η απόλυτη ισότητα μεταξύ των συντρόφων ίσως να μην είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά όταν πρόκειται να ξεκινήσει κανείς μια οικογένεια. Όμως, ισονομία ή κυριαρχία σε μια σχέση καταλήγει σε ευτυχία; 

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από Τσέχους ερευνητές έδειξε ότι περισσότερο από το 24% των γυναικών προτιμούν έναν άνδρα που είναι πιο υποχωρητικός. Ο συνδυασμός μια κυρίαρχης προσωπικότητας με μια πιο συγκρατημένη προσωπικότητα ενδεχομένως διευκολύνει την επίλυση των διαφορών και να προωθεί την συνεργασία, λένε οι ερευνητές.

Για την έρευνα, οι επιστήμονες από το Charles University στην Πράγα, μελέτησαν 240 νέες γυναίκες και άντρες για το είδος του συντρόφου για το οποίο νιώθουν έλξη. Για παράδειγμα, οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν σχετικά με το αν θα προτιμούσαν να είναι με κάποιον που θα τους «καθοδηγούσε και θα τους προστάτευε» ή με κάποιον που θα τους «θαύμαζε και θα τους υπηρετούσε».

Ρωτήθηκαν επίσης, κατά πόσο η μητέρα και ο πατέρας τους είχαν ισονομία μέσα στη σχέση. Επιπλέον, ρωτήθηκαν πόσα παιδιά είχαν. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπήρχαν περισσότερες οικογένειες όπου ο ένας σύντροφος ήταν περισσότερο κυρίαρχος. Οι γυναίκες ήταν κυρίαρχες στο 24.2 % των περιπτώσεων, ενώ τα ζευγάρια στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν κυρίαρχος είχαν τα περισσότερα παιδιά.

Οι ερευνητές επισημαίνουν: «Πολύ συχνά, ακόμα και οι μικρές διαφορές στη ισοτιμία της σχέσης αναφέρονται ως πρόβλημα από τα ζευγάρια. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης όμως αμφισβητούν ενδεχομένως την άποψη ότι η ισότητα ανάμεσα στα ζευγάρια είναι ένδειξη λειτουργικών σχέσεων. Φαίνεται περισσότερο ότι η ύπαρξη μιας ελάχιστης διαφοράς στον έλεγχο της συντροφικής σχέσης οδηγεί σε μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ των συντρόφων και βελτιώνει την ικανότητα των συντρόφων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις». 

(22572)