Θεραπεία PRP για γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση!

Μια νέα και επαναστατική θεραπεία για γυναίκες με πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια, πρόωρη εμμηνόπαυση, ή ανταποκρινόμενες πτωχά σε πρόκληση ωορρηξίας, είναι το PRP (Platelet Rich Plasma) ή αλλιώς Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια.

Πρόκειται για αυτόλογο (της ιδίας της ασθενούς) πλάσμα υψηλής συγκέντρωσης σε αιμοπετάλια. Προέρχεται από το αίμα της γυναίκας μετά από επεξεργασία στο εργαστήριο.

  • Πώς μπορεί να βοηθήσει;

Δεδομένης της αναγεννητικής της δράσης, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε πως η θεραπεία με PRP είναι δυνατόν, μέσω της νεοαγγείωσης και της επούλωσης που προκαλεί, να αναστρέψει μια τυχόν δυσλειτουργία της περιεμμηνοπαυσιακής ή και εμμηνοπαυσιακής ωοθήκης οδηγώντας σε αναγέννηση και επαναλειτουργία αυτής.

  • Είναι ασφαλής;

Η μέθοδος είναι ασφαλής καθώς το βιολογικό υλικό προέρχεται από το αίμα της εκάστοτε γυναίκας, χωρίς πρόσμιξη ξένων συνθετικών ουσιών. Δεν υπάρχει δηλαδή κίνδυνος μετάδοσης ασθένειας. Χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στη θεραπεία τραυματισμένων ιστών (δέρματος, οστών, μυών κ.α.) προς επούλωση, χωρίς παρενέργειες.

  • Πώς γίνεται;

Η διαδικασία περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τη λήψη αίματος από τη γυναίκα και την εργαστηριακή επεξεργασία. Μόλις ετοιμαστεί το εναιώρημα (μετά από μία ώρα περίπου), σε δεύτερο στάδιο γίνεται έγχυση αυτού στην ωοθήκη με τη βοήθεια διακολπικού υπερηχογραφήματος.

Μια διαδικασία όμοια με την ωοληψία. Η ένεση του PRP ενδο-ωοθηκικά είναι μια τεχνική που δύναται να γίνει και χωρίς αναισθησία.

  • Ποιοί μπορεί να ωφεληθούν από τη μέθοδο;

Υποψήφιες γυναίκες για τη μέθοδο PRP είναι:

  • Οι περιεμμηνοπαυσιακές γυναίκες κάτω των 50 ετών
  • Οι υπογόνιμες γυναίκες με χαμηλή ανταπόκριση στη φαρμακευτική διέγερση (poor responders)  

(Πηγή: https://gkaravelas.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Δρ. Αθανάσιος Β. Γκαραβέλας (MD, MSc) Μαιευτήρας/Χειρουργός Γυναικολόγος. Είναι διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης & εξειδικευθείς στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση.

(298)