Θεραπεία καταγμάτων με βλαστοκύτταρα!

Τα βλαστοκύτταρα είναι αρχέγονα αδιαφοροποίητα ανθρώπινα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε πολλούς διαφορετικούς τύπους κυττάρων στο σώμα. Τα βλαστοκύτταρα βοηθούν στην δημιουργία νέων κυττάρων σε υγιείς ιστούς. 

Επίσης, μπορεί να συμβάλουν στην αποκατάσταση ιστών που έχουν υποστεί τραυματισμό. Αποτελούν την βάση των εξειδικευμένων κυττάρων που συνθέτουν κάθε όργανο του σώματος.

  • Ορθοπαιδικές εφαρμογές

Από την διαίρεση των βλαστοκυττάρων δημιουργούνται τα προγονικά κύτταρα. Σε αντίθεση με τα βλαστοκύτταρα, τα προγονικά κύτταρα έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σε κύτταρα με πιο εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως τα εγκεφαλικά κύτταρα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια ή σε συστατικά εξειδικευμένων ιστών όπως τα οστά και οι χόνδροι.

Οι ορθοπαιδικοί χειρουργοί έχουν εστιάσει την προσοχή τους στα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα:

Σε αντίθεση με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από ζωντανούς ιστούς ενηλίκων.

Τα στρωματικά κύτταρα του μυελού των οστών είναι μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα τα οποία, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, είναι δυνατόν να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα του μυοσκελετικού συστήματος. Μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό δοκιδώδους οστού, αρθρικού χόνδρου, τενόντων, συνδέσμων και μέρους του μυελού των οστών.

Μέχρι στιγμής, η χρήση των βλαστοκυττάρων στην ορθοπαιδική βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Οι περισσότερες διαδικασίες γίνονται στο πλαίσιο ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών σε ερευνητικά επιστημονικά κέντρα.

Η εφαρμογή των βλαστοκυττάρων γίνεται για τη θεραπεία των καταγμάτων των οστών και των ψευδαρθρώσεων, την αναγέννηση του αρθρικού χόνδρου, την επούλωση συνδέσμων ή τενόντων και την αντικατάσταση εκφυλισμένων μεσοσπονδύλιων δίσκων.

Όσο η γνώση πάνω στην εμβιομηχανική εξελίσσεται, τόσο περισσότερο αναμένεται η χρήση των βλαστοκυττάρων να καθιερωθεί στην ορθοπαιδική χειρουργική.

 

Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής

Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)

Κιν: 698 4557744

 

(https://www.arthrocenter.gr/)

(171)