Θέλω να κάνω βλεφαροπλαστική… θα πετύχει;

Βλεφαροπλαστική στα κάτω βλέφαρα. Μια απαιτητική επέμβαση με εντυπωσιακά αποτελέσματα που δεν συγχωρεί αστοχίες!

Η βλεφαροπλαστική αποτελεί την συχνότερη αισθητική επέμβαση που γίνεται στο πρόσωπο. Τα μάτια αποτελούν αισθητικά το καθοριστικότερο σημείο στο πρόσωπο και μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα σε ένα ελκυστικό, όμορφο πρόσωπο και σε ένα γερασμένο πρόσωπο που δείχνει ταλαιπωρημένο, ασύμμετρο και κουρασμένο.

Η αισθητική αναζωογόνηση των άνω βλεφάρων απαιτεί μεν εμπειρία αλλά μικρές αστοχίες είναι ανεκτές και στην συντριπτική πλειονότητα οι ασθενείς μένουν ικανοποιημένοι από το αισθητικό αποτέλεσμα.

Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο με τα κάτω βλέφαρα…

Εδώ, η παραμικρή αστοχία ή πλημμελής προεγχειρητική εκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Μεγάλες δυσμορφίες, ουλές, στρογγυλά/ θλιμμένα μάτια, κατεβασμένα βλέφαρα, ενοχλήσεις στα μάτια (τσούξιμο, δακρύρροια, αίσθημα ξένου σώματος) ή ακόμα και σε προβλήματα με την όραση.  

Στις ΗΠΑ λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και της δυσκολίας αντιμετώπισης, υπάρχουν γιατροί που στο μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής τους δραστηριότητας ασχολούνται με αυτό ακριβώς το πρόβλημα.

  • Ο αισθητικός χειρουργός των βλεφάρων πρέπει να…

διαθέτει, πέρα από την αδιαμφισβήτητη εμπειρία και καλή γνώση των βλεφάρων, καλή επίγνωση της λειτουργίας και φυσιολογίας του ματιού. Πρέπει να μπορεί να εξετάζει και να ελέγχει ένα μάτι προεγχειρητικά για ξηροφθαλμία, διαταραχή της οφθαλμικής επιφάνειας, για χρόνιες αλλεργίες ή άλλες καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα μετά την επέμβαση.

Η καλύτερη κατανόηση των μηχανισμών της γήρανσης του προσώπου έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο και την όλη φιλοσοφία της αισθητικής αναζωογόνοσης των κάτω βλεφάρων.

Η σύγχρονη βλεφαροπλαστκή στα κάτω βλέφαρα δεν είναι πια αφαιρετική επέμβαση. Έχουμε προχωρήσει σε προσθετικές επεμβάσεις. Δεν αφαιρούμε πια (ή σε λίγες περιπτώσεις αφαιρούμε μόνο ελάχιστο) δέρμα από τα κάτω βλέφαρα, δεν αφαιρούμε επιθετικά το λίπος αλλά, αντίθετα, αναδιανέμουμε το λίπος των κάτω βλεφάρων και του οφθαλμικού κόγχου σε σημεία που υπάρχει έλλειψη.

Τέτοιες περιοχές, χαρακτηριστικά, στα κάτω βλέφαρα δημιουργούνται σταδιακά στο σημείο μετάπτωσης από το κάτω βλέφαρο στο ζυγωματικό (μάγουλο). Αυτό το σημείο αποτελεί και την πρώτη ένδειξη γήρανσης στα κάτω βλέφαρα που αρχίζει να παρατηρείται σε νεαρή ηλικία (ανάμεσα στα 25 και στα 30) και που σταδιακά, χειροτερεύει.

Ο πιο δημοφιλής, ανάμεσα στους αισθητικούς χειρουργούς των κάτω βλεφάρων, τρόπος προσπέλασης γίνεται από την εσωτερική επιφάνεια των βλεφάρων. Έτσι αποφεύγεται η εξωτερική τομή στο δέρμα και ο υπερβολικός τραυματισμός των ιστών. Δεν υπάρχει μία μόνο επέμβαση βλεφαροπλαστικής στα κάτω βλέφαρα.

Ανάλογα με την διαπιστούμενη εκάστοτε αισθητική δυσμορφία ή ασυμμετρία επιλέγεται ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης μετά, βέβαια, από πολύ καλή ενημέρωση και συζήτηση. Αν ακολουθηθούν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές τότε η πιθανότητα επιπλοκών μειώνεται σημαντικά.

Τα κάτω βλέφαρα…

δεν είναι κατάλληλο έδαφος για τον περιστασιακό χειρουργό των βλεφάρων. Εμπιστευτείτε μόνο εξειδικευμένους χειρουργούς με καλή εκπαίδευση, άριστη γνώση του αντικειμένου και εμπειρία στην αντιμετώπιση των επιπλοκών που μπορεί να προκύψουν.

Ο Γιώργος Κ. Χαρώνης (MD, PhD) είναι Διπλωματούχος American Board of Ophthalmology Οφθαλμοπλαστική Χειρουργική Βλεφάρων, Κόγχου & Δακρυικής συσκευής. 

Ιατρικό Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας Athens Vision.

(686)