Η φύση βοηθά στην εμμηνόπαυση;

Τα φυτοοιστρογόνα, εξηγεί ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Ευάγγελος Γκικόντες, επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου “Διαγνωστική Έρευνα”, είναι ενώσεις που βρίσκονται σε διάφορα φυτά και έχουν την ιδιότητα να “μιμούνται” τη δράση των οιστρογόνων που παράγει φυσιολογικά ο οργανισμός.

Πρόκειται δηλαδή για ουσίες που συμπεριφέρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τα οιστρογόνα, μόνο που η δράση τους δεν έχει την ίδια ένταση.

Όταν οι ουσίες αυτές, μέσω της τροφής εισέλθουν στον οργανισμό, “αγκιστρώνονται” από τους ίδιους υποδοχείς που συλλαμβάνουν και τα οιστρογόνα, τους βήτα-οιστρογονικούς υποδοχείς.

Πριν τη εμμηνόπαυση, όταν δηλαδή ο οργανισμός της γυναίκας παράγει οιστρογόνα, τότε τα φυτοοιστρογόνα δρουν ανταγωνιστικά με τα υπάρχοντα οιστρογόνα:

Αυτό, σημειώνει ο κ. Γκικόντες, είναι πολύ σημαντικό για την πρόληψη των γυναικολογικών καρκίνων, οι οποίοι σχετίζονται με την μεγάλη παραγωγή οιστρογόνων.

Σε έρευνα που έγινε στη Βρετανία, αποδείχθηκε ότι τα φυτοοιστρογόνα συγκρατούνται από τους ίδιους βήτα-οιστρογονικούς υποδοχείς, με τον ίδιο τρόπο που συγκρατείται η ταμοξιφένη, ένα από τα πιο ισχυρά όπλα τόσο για την πρόληψη όσο και για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

Όταν η γυναίκα φτάσει στην εμμηνόπαυση και το σώμα της σταματήσει την παραγωγή των οιστρογόνων, τότε τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να τα αντικαταστήσουν σε σημαντικό βαθμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι μία διατροφή πλούσια σε φυτοοιστρογόνα μπορεί να μειώσει τα δυσάρεστα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.

Για παράδειγμα…

έχει διαπιστωθεί ότι η κατανάλωση 75 mg ισοφλαβονών την ημέρα μπορούν να περιορίσουν κατά 45% τις εξάψεις που νιώθουν οι γυναίκες αυτή την περίοδο.

Τα φυτοοιστρογόνα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσουν σημαντικά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Με λιγότερα από 60 γραμμάρια τόφου (είδος τυριού που φτιάχνεται από γάλα σόγιας) κάθε μέρα, μπορούμε να μειώσουμε κατά 13% το ποσοστό της κακής χοληστερίνης.

Επίσης, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτοοιστρογόνα περιορίζουν την απώλεια της οστικής μάζας και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να αυξήσουν την οστική πυκνότητα. Η ιπριφλαβόνη, που είναι παράγωγο των ισοφλαβονών, χρησιμοποιείται ήδη σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία και στην Ιαπωνία γιά την πρόληψη και τη θεραπεία της οστεοπόρωσης.

Τα φυτοοιστρογόνα μπορούν να χορηγηθούν και ως θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης στην εμμηνόπαυση με τη μορφή συμπληρωμάτων διατροφής, μας ενημερώνει ο κ. Γκικόντες. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν και στη χώρα μας (μενολάϊτ) και δεν χρειάζεται συνταγή γιατρού για τη χορήγησή τους.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς ιατρική παρακολούθηση, ενώ πρέπει να προηγηθεί λεπτομερειακός εργαστηριακός έλεγχος. Την ποσότητα που πρέπει να χορηγηθεί την καθορίζει ο γυναικολόγος με μία εξέτασης αίματος για να γίνει έλεγχος του επιπέδου των ορμονών.

Το άρθρο υπογράφει ο Ευάγγελος Γκικόντες | μαιευτήρ – χειρουργός / γυναικολόγος

(Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο: http://www.diagnostiki.gr/el)

(520)