Η φωνή μου έγινε βραχνή… τι πρέπει να κάνω;

Ένα από τα βασικότερα εργαλεία της καθημερίνοτητας μας, τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον προσωπικό τομέα, είναι η φωνή μας. Η φωνή αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα μας, είναι ένας είδος ταυτότητας που μας κάνει ξεχωριστούς. Πολλές φορές όμως, οι υπερβολές στην χρήση μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορα προβλήματα.

Οι φωνητικές χορδές είναι ουσιαστικά δύο λευκές ταινίες που πάλλονται όταν έρθουν σε επαφή μεταξύ τους. Βρίσκονται στον λάρυγγα και μέσα εκεί παράγεται η φωνή. Φλεγμονές στον λάρυγγα ή στο φάρυγγα ή κάποιες φορές και της μύτης, μπορούν να επηρεάσουν την φωνή μας προκαλώντας βραχνάδα.

Επίσης, αρνητικά επιδρούν στην φωνή το κάπνισμα, ο κακός κλιματισμός, η εισπνοή ερεθιστικών αερίων ή αρωματικών ακόμα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ακόμα η κακή χρήση της φωνής μας, όπως η έντονη και δυνατή ομιλία ή ακόμα και το ψιθύρισμα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την φωνή προκαλώντας βραχνάδα, ξηρό βήχα, αίσθημα κόμπου και σπάσιμο της φωνής.

Πως γίνεται η διάγνωση…

Η διάγνωση γίνεται με την χρήση ενδοσκοπίων, τα οποία είναι μικρές κάμερες, και με την χρήση ενός μόνιτορ, ο εξειδικεύμενος και έμπειρος Ωτορινολαρυγγολόγος θα εντοπίσει την βλάβη.

Τα πιο συνήθη προβλήματα των φωνητικών χορδών είναι οι πολύποδες, οι κύστες, οι κάλοι, το οίδημα Reinke, το κοκκίωμα και σπανιότερα ο καρκίνος.

Επίσης, μπορεί να ελέγχει η δόνηση των φωνητικών χορδών και να εντοπιστούν παθολογικά ευρήματα, που δεν είναι εύκολο να φανούν με την ενδοσκόπηση, με μια ειδική εξέταση, την στροβοσκόπηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το πρώτο βήμα για την θεραπεία αυτών των προβλημάτων είναι η συντηρητική αγωγή και σε περίπτωση που αυτή δεν προσφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, η χειρουργική αντιμετώπιση.

Πως γίνεται η χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική αντιμετώπιση των προβλημάτων της φωνής γίνεται με δύο τρόπους: με κλασικά εργαλεία ή με χρήση διάφορων τύπος λέιζερ, τα οποία δεν προκαλούν τραυματισμούς  στο ευαίσθητο βλεννογόνο των φωνητικών χορδών. Ένα μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση καρκίνου, το δείγμα μπορεί να σταλεί άμεσα για βιοψία και αν αποδειχθεί ότι είναι καρκίνος, ο χειρούργος θα προχωρήσει άμεσα στην ολική αφαίρεση του.

Τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιείται η χειρουργική ρομποτική σε περιπτώσεις αρχικών σταδίων καρκίνου του λάρυγγα. Μετεγχειρητικά, σημαντική είναι η αφωνία για 5 ημέρες ώστε να πραγματοποιηθεί σωστά η επούλωση και συνιστάται λουτροθεραπεία πριν και μετά την επέμβαση.

Η παρακολούθηση του ασθενή μετεγχειρητικά με λαρυγγοσκόπηση και στροβοσκόπηση είναι πολύ σημαντική ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα υποτροπής. Επίσης, η υιοθέτηση ενός σωστού προτύπου διατροφής και η αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ είναι σημεία «κλειδιά» για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το άρθρο υπογράφει η Ανατολή Παταρίδου – Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος & Επιστημονικός Συνεργάτης Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα

Επικοινωνία:

Τηλ.: 210 68 67 206  (Νοσοκομείου Υγεία-Μητέρα – 3ος όροφος “Ωτορινολαρυγγολογικό”)

Ιατρείο: Σαπφούς  105, 17676 Καλλιθέα


Τηλ: 210 95 75 252, Fax: 210 95 96 556

Κινητό: 693 22 91 793


E-mail: anatolipataridou@windowslive.com

Site: www.pataridou.gr

(790)