Η τακτική άσκηση συνεισφέρει στη βελτίωση της μνήμης

Είναι γνωστό ότι η τακτική άσκηση βοηθά στη διατήρηση της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου.

Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι η αύξηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και η μνήμη βελτιώνονται αμέσως ακόμη και μετά από μια μοναδική φορά σύντομης άσκησης.
Και όσο περισσότερη προσπάθεια βάζετε σε αυτή την άσκηση, τόσο μεγαλύτερη είναι η βελτίωση .

Επιπλέον, ανεξάρτητα από το επίπεδο της προσπάθειας που καταβάλετε ώστε να ολοκληρωσετε αυτή την άσκηση που πραγματοποιείται για μια φορά , αυτη μπορεί να προβλέψει και πόση ώθηση στην εγκεφαλική λειτουργία θα έχετε αν συνεχίσετε να ασκείστε με την ίδια ένταση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση του Cognitive Neuroscience Society στις 24 Μαρτίου 2019. Οι ερευνητές εξέτασαν 34 άτομα, μέσης ηλικία 67 ετών που υπεβλήθησαν σε functional MRI (fMRI), η οποία αντικατοπτρίζει την εγκεφαλική δραστηριότητα και σε ένα τεστ μνήμης στο οποίο έπρεπε να θυμηθούν πρόσωπα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να ασκηθουν για 20 λεπτά σε ένα σταθερό ποδήλατο που θα μπορούσε να μετρήσει τη σωματική τους προσπάθεια.Στη συνέχεια επαναλήφθηκαν οι εξετάσεις fMRI και το test μνήμης. 

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες βάσει του επιπέδου άσκησής τους – είτε με μέτρια ένταση είτε με χαμηλότερη ένταση. Και οι δύο ομάδες είχαν κατά τα άλλα παρόμοιο προγραμμα σε σταθερό ποδήλατο: 50 λεπτά άσκησης, τρεις φορές την εβδομάδα, για τρεις μήνες. Οι εξετάσεις fMRI και το test μνήμης επαναλήφθηκαν στο τέλος των τριών μηνών. Οι άνθρωποι και στις δύο ομάδες βελτίωσαν τη φυσική τους κατάσταση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που συνέχισαν να ασκούνται σε επίπεδο μέτριας έντασης είχαν υψηλότερες βαθμολογίες του εγκεφαλικού τεστ στο τέλος σε σύγκριση με εκείνους που έμειναν στη χαμηλότερη ένταση για τους τρεις μήνες.
Η πιθανή σχέση ανάμεσα στο επίπεδο άσκησης και τη γνωστική ώθηση που συμβαίνει κατά τη διάρκεια ενός μεμονωμένου περιστατικού άσκησης και το πώς μπορεί να προβλέψει τις σταθερές βελτιώσεις στην εγκεφαλική λειτουργία αργότερα είναι ενδιαφέρουσα.

Αλλά ακόμα και αν αρχίσετε σε ένα χαμηλότερο επίπεδο έντασης άσκησης και αυξάνοντας κατόπιν τη σωματική προσπάθειά σας με την πάροδο του χρόνου και στη συνέχεια διατηρήσετε τα επιπεδα αυτά άσκησης με συνέπεια,  θα μπορούσατε να οδηγηθείτε σε θετικά αποτελέσματα για την υγεία του εγκεφάλου σας.

Πηγή: mediteam.gr

(32)