Η σεξουαλική επιθυμία μειώνεται στην εμμηνόπαυση

Ως εμμηνόπαυση ορίζεται η παύση της λειτουργίας των ωοθηκών και η απουσία εμμήνου ρύσεως για τουλάχιστον ένα έτος. Η μέση ηλικία εμμηνόπαυσης είναι τα 50 έτη. Εάν η εμμηνόπαυση εμφανιστεί πριν από την ηλικία των 40 ετών ονομάζεται πρόωρη, φαινόμενο που χρήζει ιατρικής παρακολούθησης και αφορά περίπου το 1% του γυναικείου πληθυσμού.

Κλιμακτήριος ή περιεμμηνοπαυσιακό διάστημα καλείται η περίοδος πριν και μετά το οριστικό τέλος της ωοθηκικής λειτουργίας.

Συμπτωματολογία

Το πιο σύνηθες και επίπονο σύμπτωμα που συνοδεύει την εμμηνόπαυση είναι οι εξάψεις. Οι εξάψεις κάνουν την εμφάνισή τους ήδη κατά το περιεμμηνοπαυσιακό διάστημα και στην πλειοψηφία των γυναικών συνεχίζονται για αρκετά ακόμα έτη. Υψηλοί παλμοί, ξηρότητα του κόλπου, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, αδυναμία, ίλιγγος, λιποθυμικές τάσεις, κεφαλαλγίες, διαταραχές του ύπνου, ρυτίδωση του δέρματος, ψυχολογικές μεταπτώσεις, δυσουρία και ατροφία μαστών είναι άλλα, εξίσου επώδυνα συμπτώματα, μερικά εκ των οποίων συνδέονται με υποοιστρογοναιμία, την απότομη δηλαδή πτώση των οιστρογόνων λόγω μεταβολών του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου.

Διάγνωση – Θεραπεία

Η εμμηνόπαυση διαγιγνώσκεται κλινικά και επιβεβαιώνεται με ορμονικό έλεγχο. Οι υψηλές τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης FSH σε συνδυασμό με την έλλειψη οιστρογόνου, που εντοπίζεται μέσω του τεστ Παπ, είναι τα στοιχεία εκείνα που επιβεβαιώνουν την οριστική παύση της λειτουργίας των ωοθηκών. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προαναφερθέντα άμεσα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και να προληφθούν πιθανές μελλοντικές επιπλοκές, συστήνεται η θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης.

Σπανιότερα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως είναι οι αγγειοκινητικές διαταραχές, αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση οιστρογόνων, η οποία πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την τελευταία έμμηνο ρύση και διαρκεί 5 έως 10 έτη. Με τη θεραπεία αυτή αναστέλλεται η απώλεια οστικής μάζας και μειώνεται κατά το ήμισυ ο κίνδυνος σπονδυλικών καταγμάτων ή οστεοπόρωσης.

Εκτός από τα ορμονικά σκευάσματα, τα συμπτώματα μπορούν να μειωθούν με καλή διατροφή, μείωση βάρους, άσκηση, διακοπή καπνίσματος και λήψη ασβεστίου και βιταμινών.

(Πηγή: http://www.peristeris.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(657)