Η μανιακή κατάθλιψη στις εγκύους

Πότε μια έγκυος έχει μανιακή κατάθλιψη;

Η μανιακή κατάθλιψη περιλαμβάνει περιόδους κατάθλιψης (χαμηλής διάθεσης) σε συνδυασμό με αυξημένη μανία. Μερικές γυναίκες με μανιακή κατάθλιψη βιώνουν ακόμα και ψύχωση.

Πρόκειται για μια σοβαρή ψυχική κατάσταση της υγείας που επηρεάζει ένα μικρό αριθμό των γυναικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Τα αίτια δεν είναι γνωστά, αλλά είναι συχνά κληρονομικά και συχνά επίσης συνδέονται με ιδιαίτερα στρεσογόνα γεγονότα της ζωής.

Θα μπορούσε να είναι μανιακή κατάθλιψη;

Οι γυναίκες που έχουν ένα περιστατικό μανιακής κατάθλιψης στο οικογενειακό ιστορικό τους μπορεί να εμφανίσουν και οι ίδιες ενδείξεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή και μετά τη γέννηση του μωρού. Οι γυναίκες που είχαν εμφανίσει προηγουμένως μανιακή ή επιλόχειο κατάθλιψη έχουν υψηλό κίνδυνο υποτροπής αυτή τη στιγμή.

Τα συμπτώματα της ασθένειας κατά τη διάρκεια προ του τοκετού αλλά και μετά τον τοκετό, είναι τα ίδια με εκείνα σε άλλες χρονικές στιγμές. Μια έγκυος με μανιακή κατάθλιψη, μπορεί να εστιάσει τους φόβους της και τις καταθλιπτικές ανησυχίες της πάνω στον εαυτό της αλλά και πάνω στο μωρό της όσον αφορά την υγεία και την ευημερία του.

Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Όσο πιο νωρίς το αντιληφθεί μια γυναίκα, τόσο πιο γρήγορα θα είναι σε θέση να λάβει την κατάλληλη θεραπεία.

(1041)