Η κατάθλιψη στην εφηβεία μπορεί να επηρεάσει και την ενήλικη ζωή

Οι αρνητικές εμπειρίες κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ισορροπία στην ενήλικη ζωή.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι αρνητικές εμπειρίες κατά την διάρκεια της εφηβείας μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική ισορροπία στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Αlberta που δημοσιεύτηκε στο Journal of Family Psychology, τα αρνητικά συναισθήματα που μπορεί να βιώνουμε στην εφηβική ζωή ή την πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά τις συντροφικές σχέσεις των ανθρώπων μέχρι και τη μέση ηλικία.

Η έρευνα μελέτησε δείγμα 178 γυναικών και 163 ανδρών στη μετάβασή τους από την ηλικία των 18 μέχρι τα 25, μελέτησε τα επίπεδα του στρες στην ηλικία των 32 ετών και την ποιότητα των διαπροσωπικών τους σχέσεων στην ηλικία των 43 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο θυμός ή η κατάθλιψη που βίωναν σαν νεαροί ενήλικες, επηρέαζε ακόμα τις διαπροσωπικές τους σχέσεις. “Υποθέταμε ή ελπίζαμε ότι οι εμπειρίες των εφήβων θα έσβηναν μετά από 25 χρόνια. Αλλά το γεγονός ότι τα συμπτώματα της κατάθλιψης και οι εκφράσεις του θυμού μπορεί να κρατήσουν ακόμα και μετά από σημαντικά γεγονότα της ζωής δείχνει ακριβώς πόσο σημαντικό είναι να φροντίσουμε εγκαίρως την ψυχική μας υγεία.,” λέει ο επικεφαλής της έρευνας.

Σύμφωνα με τον Dr Krahn που συμμετείχε στην έρευνα, “η ψυχική υγεία των νεαρών ενηλίκων επηρεάζει πράγματι τις διαπροσωπικές σχέσεις και μπορεί να έχει σοβαρό κοινωνικό κόστος, όπως είναι το διαζύγιο και η ενδοοικογενειακή βία”.

Η έρευνα καθρεφτίζει την αναγκαιότητα και τη σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης παρέμβασης στους εφήβους. Η ενημέρωση, η παρέμβαση και η θεραπεία μπορεί να αποδώσουν καρπούς και να διαμορφώσουν υγιής ενήλικες που θα είναι σε θέση να ευχαριστιούνται τη ζωή τους και τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Πηγή: Journal of Family Psychology

(3293)