Η κακή διατροφή βλάπτει τη γονιμότητα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι ρυθμοί ζωής και οι συνήθειες της καθημερινότητας επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τη γονιμότητα των γυναικών και των ανδρών. Ειδικότερα σήμερα, σε μια εποχή όπου κυριαρχεί το άγχος, η ανασφάλεια και οι τάχιστοι ρυθμοί ζωής, η σωστή διατροφή και η σωματική μας υγεία είναι κάτι παραπάνω από επιτακτικά.

Η διατροφή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για τη δημιουργία του κατάλληλου περιβάλλοντος στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η εγκυμοσύνη. Μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, που αποτελείται από λαχανικά και φρούτα, βοηθά την εγκυμοσύνη να εξελιχθεί σωστά.

Ειδικότερα, το φολικό οξύ των πράσινων λαχανικών έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης νευρικών ασθενειών στα νεογνά. Από την άλλη, η κακή διατροφή που οδηγεί σε υπερβολικό ή ελλιπές βάρος, προκαλεί, συνήθως, ανωμαλίες στον καταμήνιο κύκλο.

Για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η επίδραση που έχει το βάρος στη γονιμότητα, αρκεί να αναλογιστούμε το εξής: μελέτες έχουν δείξει ότι οι ωοθήκες των υπέρβαρων γυναικών που ακολούθησαν δίαιτα και έχασαν το 10% του βάρους τους, παρουσίασαν καλύτερη απόκριση στα ορμονικά φάρμακα.

Όπως, επίσης, είναι κατανοητό, το κάπνισμα και οι ναρκωτικές ουσίες επηρεάζουν αρνητικά τόσο την ωοθυλακιορρηξία της γυναίκας όσο και την ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος του άνδρα. Ακόμη, περιβαλλοντικές τοξίνες, διαλυτά απόβλητα, η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες και συγκεκριμένα φάρμακα είναι παράγοντες που δρουν ανασταλτικά στην προσπάθεια του ζεύγους να αποκτήσει παιδί.

Ως προς το εάν η σωματική άσκηση βοηθά τη γονιμότητα, έρευνες έχουν δείξει ότι οι άντρες που έχουν περιορίσει την καθιστική ζωή και γυμνάζονται με μέτριους ρυθμούς, εμφανίζουν υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων. Ομοίως, και οι γυναίκες που γυμνάζονται ήπια (ποδήλατο, περπάτημα, κηπουρική) μπορούν να συλλάβουν ευκολότερα.

Το άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Περιστέρης – Mαιευτήρας / Xειρουργός / Γυναικολόγος. Ο Dr. Γιάννης Περιστέρης ασχολείται κυρίως με θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, λαπαροσκοπικής χειρουργικής αλλά και με τον προγεννητικό έλεγχο.

(Περισσότερες πληροφορίες για τον ιατρό θα βρείτε εδώ: http://bit.ly/2B0JwhM)

Στοιχεία επικοινωνίας:

διευθ.:  Λ. Κηφισίας 23, Αμπελόκηποι, Αθήνα

τηλ. επικοινωνίας:  210- 7485754 – 6932 229697 – 6974 441255

(72)