Η ισορροπία του εγκεφάλου επηρεάζεται από το χρόνιο στρες

Όσο περισσότερο διάστημα βιώνουμε έντονο στρες, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε σε ψυχικό επίπεδο.

Η πολύχρονη έκθεση στο στρες μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη βιολογική λειτουργία του εγκεφάλου μας. Νέα ερευνητικά δεδομένα έρχονται να υποστηρίξουν την άποψη ότι όσο περισσότερο διάστημα βιώνουμε έντονο στρες, τόσο πιο ευάλωτοι γινόμαστε σε ψυχικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το μακροχρόνιο στρες μεταβάλλει τη φαιά και λευκή ουσία του εγκεφάλου, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ των συναισθηματικών διαταραχών και του άγχους σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Σε μια σειρά από πειράματα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Berkeley βρήκαν ότι το χρόνιο στρες οδηγεί στη μείωση του αριθμού των νευρώνων και στην μεγαλύτερη παραγωγή μυελίνης (Chetty et al., 2014). Οι νευρώνες αποτελούν την αποκαλούμενη φαιά ουσία του εγκεφάλου και έτσι βοηθούν στην αποθήκευση και την επεξεργασία των πληροφοριών.

Από έρευνες, γνωρίζουμε ήδη ότι η ισορροπία μεταξύ της φαιάς και λευκής ουσίας του εγκεφάλου είναι σημαντική. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που βιώνουν μετά-τραυματικό στρες, έχουν αυξημένα επίπεδα φαιάς ουσίας σε σχέση με τη λευκή ουσία του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι η αλλαγή στην ισορροπία μεταξύ της λευκής και της φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο μπορεί να παρεμποδίζει στην ουσία την σωστή επικοινωνία μεταξύ των διάφορων μερών του εγκεφάλου.

Μερικές από τις καταστάσεις που μπορεί να συνδέονται με μακροχρόνιο στρες είναι η ψυχική ή σωματική χρόνια ασθένεια (προσωπικά ή σε άτομο του περιβάλλοντος), η ανεργία, τα μέλη μονογονεικών οικογενειών, το δύσκολο εργασιακό περιβάλλον, το περιπλεγμένο πένθος, η ενδοοικογενειακή βία, η ανέχεια και το μετατραυματικό στρες.

Χρειάζεται λοιπόν, να προφυλασσόμαστε από τη μακροχρόνια έκθεση στο στρες, προκειμένου να προφυλάξουμε την ψυχική μας υγεία. Ειδικά αν έχουμε συνηθίσει ή αποδεχτεί μια ιδιαίτερα στρεσογόνο κατάσταση, αυτό μπορεί να ευνοήσει ιδιαίτερα την εμφάνιση μια ψυχικής νόσου, όπως είναι η κατάθλιψη ή η διαταραχή πανικού.

(11636)