Η θετική επίδραση της… αγκαλιάς στην ψυχική μας υγεία!

Η αγκαλιά είναι μια πράξη έκφρασης & εξωτερίκευσης συναισθημάτων αγάπης, συμπάθειας, ακόμη & κουράγιου & όταν «φωλιάζουμε»  σε μια ζεστή αγκαλιά  μας διακατέχουν όμορφα συναισθήματα ευχαρίστησης, αισθανόμαστε ασφάλεια γεγονός που πιστοποιούν έρευνες που έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι η αγκαλιά έχει και θεραπευτικές ιδιότητες! 

Συνήθως…

2 άνθρωποι αγκαλιάζονται για περίπου 3-5 δευτερόλεπτα μέσο όρο. Οι ερευνητές ιατροί βρήκαν όμως κάτι καταπληκτικό…!

Όταν μια αγκαλιά δεν κρατά τόσο λίγο, αλλά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και παραπάνω, τότε υπάρχει πολυεπίπεδη θεραπευτική επίδραση και σε υλικό και σε νοητικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει διότι μια ειλικρινής, αυθεντική αγκαλιά…. αυξάνει την παραγωγή της ωκυτοκίνης ή οξυτοκίνης… μιας ορμόνης που προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην υγεία μας, βοηθώντας μας να χαλαρώσουμε, αφού η ωκυτοκίνη μεταξύ άλλων “χτυπάει” την… κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα ευφορίας και θετικής ενέργειας του σώματος.

Πέρα απ’ το ότι βελτιώνει όμως την διάθεσή μας, ανακουφίζει τον πόνο, αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας, εκτινάσσει την αυτοεκτίμηση… προλαμβάνει τα εμφράγματα αφού:

– αυξάνει τα επίπεδα του οξυγόνου στο αίμα.

– βοηθά την καρδιά να λειτουργεί φυσιολογικά.

Άνθρωποι που δεν δίνουν και δεν παίρνουν αγκαλιές τόσο συχνά ή δεν βιώνουν κάποια μορφή σωματικής επαφής, φαίνεται σύμφωνα με μελέτες, οτι… είναι πολύ πιο πιθανό να αντιμετωπίσουν κάποιο καρδιακό νόσημα και να έχουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό. Βελτιώνει επίσης η παραγωγή της ωτυκοκίνης το νευρικό σύστημα…αφού χαλαρώνει τα νεύρα μας & ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Επίσης οι έρευνες έδειξαν ότι όταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης των ανθρώπων είναι υψηλά, η γενναιοδωρία τους απέναντι σε αγνώστους αυξάνεται κατά 80%. 

Το σίγουρο είναι ότι η ζεστασιά μιας αγκαλιάς από έναν δικό μας άνθρωπο, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε καλύτερα, είναι κάτι μικρό & απλό…αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να το βρεi κανείς.

Όταν δύο ψυχές με τα σώματα που φέρουν στον κόσμο αυτό αγκαλιάζονται, μεταξύ των άλλων δίνουν δύναμη η μία στην άλλη να συνεχίσει… το ταξίδι της και να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στον κόσμο αυτό, όπως όλα έχουν υποβαθμιστεί & εκπέσει έτσι, που και οι πράξεις προσφοράς αγάπης & έκφρασης συναισθημάτων  ανάμεσα σε δύο ανθρώπους έχουν αποκτήσει ερωτικό η  & σεξουαλικό πρόσημο.

Δυστυχώς ζούμε στον κόσμο της ετικέτας όπου όλα, ακόμη και κάθε πράξη πρέπει αναγκαστικά να ανήκει σε κάποια κατηγορία για τους  περισσότερους φέροντας την αντίστοιχο χαρακτηρισμό.

Ευτυχώς όμως δεν υπάρχουν μόνο αυτοί οι άνθρωποι…

Μια σφιχτή, ζεστή αληθινή αγκαλιά, μπορεί στην κυριολεξία να κάνει θαύματα και τα ευεργετικά αυτά οφέλη και η θεραπευτική της επίδραση μοιράζεται εξίσου και σε αυτόν που την δίνει και σε αυτόν που την δέχεται δίχως να χάνει την δύναμή της.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια ψυχολόγο Dr.Virginia Satir χρειαζόμαστε…τέσσερις αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, οκτώ αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και δώδεκα αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε.

 

Εσείς προσφέρετε και δέχεστε αγκαλιές…;

Μην διστάζετε & αρχίστε να μοιράζετε απλόχερα αγκαλιές στους δικούς σας ανθρώπους, σε εκείνους που αγαπάτε & θέλετε να έχετε κοντά σας,
αν και υποτιμημένες, είναι απολύτως ανέξοδες, τρομερά ευεργετικές & εξακολουθούν να προσφέρονται δωρεάν, όπως και όλα τα όμορφα πράγματα στον κόσμο αυτό.

 

του Λάσκαρη Κωνσταντίνου

 

(979)