Η ακτινοβολία του υπολογιστή βλάπτει τα μάτια μου;

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η επαφή με τους Η/Υ είναι καθημερινή και παρατεταμένηΟι άνθρωποι οι οποίοι για επαγγελματικούς λόγους είναι εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία της οθόνης για πολλές ώρες, είναι αυτοί που υφίστανται τις βλαβερές επιδράσεις που θα περιγράψω παρακάτω.

Η ακτινοβολία από την οθόνη προκαλεί οφθαλμικές εκδηλώσεις όπως:

  • υπεραιμία (κόκκινο μάτι),
  • κνησμό,
  • δακρύρροια
  • και αίσθημα ξένου σώματος.

Όλα τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην λεγόμενη φωτοαλλεργία κατά την οποία υπάρχει διαταραχή στη δομή της δακρυικής στοιβάδας με αποτέλεσμα το μάτι να εμφανίζει συμπτώματα ξηροφθαλμίας.

Η κατάσταση αυτή επιτείνεται από το γεγονός ότι για όση ώρα είμαστε προσηλωμένοι στην οθόνη μειώνεται ο βλεφαρισμός (άνοιγμα-κλείσιμο ματιών) ο οποίος είναι υπεύθυνος για την έκκριση των δακρύων πού βοηθούν στην ενυδάτωση του κερατοειδούς.

Όταν λοιπόν στην δακρυική στιβάδα δημιουργηθούν μικρές διαβρώσεις με τον μηχανισμό πού αναφέραμε προκύπτει η εικόνατης ξηροφθαλμίας και του  ερεθισμένου ματιού.

Η εικόνα αυτή περιγράφεται ως νόσος της οφθαλμικής επιφάνειας.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Επειδή όπως είναι λογικό δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η χρήση των Η/Υ καλό είναι να γίνεται χρήση για όσο διάστημα είναι απαραίτητο και με συχνά διαλείμματα.

Είναι επίσης απαραίτητο να γίνεται συστηματική  ενυδάτωση του κερατοειδή με συχνές ενσταλάξεις δακρύων.

Καλό θα είναι επίσης ο χρήσης των Η/Υ να μην φοράει φακούς επαφής κατά την διάρκεια της δουλειάς του.

Τέλος συνιστάται η χρήση  γυαλιών τα οποία έχουν ειδικά φίλτρα που απορροφούν μεγάλο μέρος της ακτινοβολίας και τα οποία μπορεί να περιέχουν και την διόρθωση για κοντινή όραση.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

emailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

 

(363)