Η έρευνα επιβεβαιώνει: Οι αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο υγιείς καρδιές!

Νέα έρευνα τονίζει τη σημασία της αισιοδοξίας στη ζωή μας.

Οι άνθρωποι που έχουν πιο θετική ματιά για τη ζωή έχουν σημαντικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που εξέτασε τη σχέση μεταξύ της αισιοδοξίας και της υγείας της καρδιάς σε πάνω από 5,100 ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Τα άτομα με τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας έχουν τις διπλές πιθανότητες να έχουν την ιδανική καρδιαγγειακή λειτουργία σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους ανθρώπους», λέει η επικεφαλής της έρευνας Ροσάλμπα Χερνάντεζ ,καθηγήτρια κοινωνικής εργασία στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις. «Αυτή η συσχέτιση παραμένει σημαντική, ακόμα και όταν συνυπολογίσουμε τους παράγοντες των κοινωνικο-δημογραφικών χαρακτηριστικών».

Οι καρδιαγγειακή υγεία των συμμετεχόντων αξιολογήθηκε με διάφορα κριτήρια : αρτηριακή πίεση, δείκτη σωματικής μάζας, τα επίπεδα της χοληστερίνης, η διατροφή, η φυσική άσκηση και το κάπνισμα.

Οι αισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά καλύτερα επίπεδα ζαχάρου και χοληστερίνης στο αίμα σε σχέση με τους απαισιόδοξους. Ήταν, επίσης, πιο δραστήριοι σωματικά και είχαν πιο φυσιολογικούς δείκτες μάζας σώματος ενώ είχαν λιγότερες πιθανότητες να καπνίζουν.

«Σε επίπεδο πληθυσμού, ακόμα και αυτή η μέτρια διαφορά στην καρδιαγγειακή υγεία μεταφράζεται σε μια σημαντική μείωση του ρυθμού θνησιμότητας», λέει η Χερνάντεζ. Η ερευνήτρια επισημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι οι στρατηγικές πρόληψης που στοχεύουν στην ενίσχυση της ψυχικής υγείας μπορεί να συμβάλλουν σημαντικά και στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Πηγή : http://news.illinois.edu/

(8030)