Η άσκηση που ξανανιώνει το μυαλό

Εάν θέλετε ο εγκέφαλός σας να μείνει νεανικός καθώς περνούν τα χρόνια, τότε η λύση είναι μία σύμφωνα με Καναδούς ερευνητές

Έρευνα του Πανεπιστημίου Concordia αποκαλύπτει ότι η φυσική δραστηριότητα, αλλά και η εκπαίδευση μπορούν να συμβάλλουν καθοριστικά στην επιβράδυνση της γήρανσης του εγκεφάλου.

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurobiology of Aging οι ερευνητές έδειξαν ότι όσο περισσότερα σκαλιά ανεβαίνει ένα άτομο, αλλά και όσο περισσότερα χρόνια εκπαίδευσης συμπληρώνει τόσο πιο «νεανικός» φαίνεται ο εγκέφαλός του.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η ηλικία του εγκεφάλου μειώνεται κατά 0,95 χρόνια για κάθε χρόνο εκπαίδευσης και κατά 0,58 έτη για κάθε ημερήσια ανάβαση της σκάλας ενός ορόφου (ανάμεσα σε δυο πατώματα).

Οι καναδοί ερευνητές  διεξήγαγαν τη μελέτη σε 331 ενήλικες 19-79 ετών τους οποίους υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Βάσει των αποτελεσμάτων όσον πιο πολλά πατώματα ανέβαινε κάποιος και όσο πιο πολλά χρόνια εκπαίδευσης είχε, τόσο πιο νεανικός φαινόταν ο εγκέφαλός του στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Πηγή: ygeiamou.gr

(18)