ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ: Παθαίνω συχνά κρίσεις πανικού… τι πρέπει να κάνω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Στις μέρες μας οι κρίσεις πανικού είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα συμπτώματα άγχους. Πρόκειται για ένα αιφνίδιο κύμα ανεξέλεγκτου φόβου, που συνοδεύεται από έντονα σωματικά συμπτώματα.

Είναι ομολογουμένως σύνηθες οι άνθρωποι να βιώνουν στη διάρκεια της ζωής τους μία τουλάχιστον προσβολή πανικού. Αυτό δεν σημαίνει ωστόσο κατ’ ανάγκην ότι πάσχουν από διαταραχή πανικού.

Όταν όμως…

υπάρχουν αφενός επαναλαμβανόμενες απροσδόκητες κρίσεις πανικού και αφετέρου το άτομο για ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα ανησυχεί ότι θα εμφανίσει και νέες προσβολές πανικού στο άμεσο μέλλον, τότε είναι η κατάλληλη στιγμή να αναζητήσει ψυχοθεραπεία.

Η ψυχοθεραπεία βοηθά το άτομο να…

αποκαταστήσει τη σύνδεση της κρίσης πανικού με την εσώτερη ψυχική ένταση στην οποία οφείλεται η εκδήλωσή της. Με αυτόν τον τρόπο, ο φόβος του ατόμου μπροστά στην κρίση πανικού υποχωρεί, καθώς η κρίση αρχίζει και αποκτά για το άτομο ένα νόημα.

Δεν νιώθει πλέον αβοήθητο, έρμαιο μιας κρίσης που το συνθλίβει, αλλά αποκτά σταδιακά μια ορισμένη απόσταση από την ίδια την κρίση και τα συμπτώματά της, διαφυλάσσοντας τον εαυτό του από τα καταστρεπτικά της αποτελέσματα.

Αισθάνεται ότι η κρίση πανικού δεν θέτει πλέον σε αμφισβήτηση το ίδιο του το είναι, δεν απειλεί συνολικά την ατομική του υπόσταση, αλλά συνδέεται με συγκεκριμένα αίτια των οποίων η διαχείριση ή ακόμη και η εξάλειψη, αν και δύσκολη, δεν είναι διόλου αδύνατη.

Η Μάρω Μπέλλου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. Κατά την κλινική της πρακτική ακολουθεί την αυτοσχεδιαστική μέθοδο. Έχει λάβει ειδίκευση στη Συστημική Ψυχοθεραπεία, έχει εμβαθύνει με διατριβή στην Υπαρξιακή Ψυχοθεραπεία και τα τελευταία χρόνια έχει στραφεί στην Ψυχανάλυση. 

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο της με τίτλο: «Ο γκατζετ-Eros: ο έρωτας στα χρόνια της τεχνολογίας» από τις εκδόσεις Ι. Σιδέρης.

(Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε: http://www.marobellou.gr/el/)

(816)