ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ: Η μητέρα μου παρουσίασε εξόφθαλμο που οφείλεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με τον όρο εξόφθαλμο περιγράφουμε την κατάσταση εκείνη όπου ο βολβός του οφθαλμού παρουσιάζει μια πρόπτωση η οποία μπορεί να είναι από ήπιου βαθμού έως πολύ έντονη. Η συχνότερη νόσος στην οποία συναντάμε τον εξόφθαλμο είναι η θυρεοειδική οφθαλμοπάθεια ή νόσος του Graves. Ο εξόφθαλμος μπορεί να αφορά το ένα ή και τα δύο μάτια.

Άλλες αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν εξόφθαλμο φορούν όγκους ή άλλες επεξεργασίες (π.χ. αιματώματα ή αιμαγγειώματα) πίσω από τον βολβό του ματιού.

Στην περίπτωση που παρουσιάζεται εξόφθαλμος γίνεται μια σειρά από εξετάσεις για να μπορέσουν να διαπιστώσουν το αίτιο που τον προκαλεί.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει ενδοκρινολογική εξέταση για πιθανό υπερθυρεοειδισμό και απεικονιστικό έλεγχο με μαγνητική τομογραφία της περιοχής των οφθαλμικών κόγχων για να διαγνωστεί αν υπάρχει κάποια οπισθοβολβική βλάβη  που πιέζει τον βολβό προς τα έξω.

Ο εξόφθαλμος είναι δυνατόν να συνυπάρχει με άλλες οφθαλμικές εκδηλώσεις όπως διπλωπία, ατροφία οπτικού νεύρου, αλλοιώσεις του κερατοειδούς κλπ. Η αντιμετώπιση του εξόφθαλμου εξαρτάται από το αίτιο πού τον προκαλεί. Στην περίπτωση του υπερθυρεοειδισμού απαιτείται ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι αλλοιώσεις του κερατοειδούς οφείλονται συνήθως στην έκθεση του κερατοειδούς λόγω ατελούς σύγκλισης των βλεφάρων και αντιμετωπίζονται  συνήθως συντηρητικά.

Πολλές φορές η θεραπεία του εξόφθαλμου είναι χειρουργική και αφορά την αποσυμπίεση του οφθαλμικού κόγχου από το αίτιο πού προκαλεί τον εξόφθαλμο και πού μπορεί να είναι όγκος (καλοήθης η κακοήθης), αιμάτωμα μετά από τραύμα η σε νοσήματα του αίματος ακόμα και συγγενείς παθήσεις όπως είναι τα αιμαγγειώματα.

Ο εξόφθαλμος είναι μία κατάσταση παθολογική πού απαιτεί άμεση αντιμετώπιση.

Στην διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση απαιτείται η συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων όπως Οφθαλμιάτρων, Ενδοκρινολόγων, Νευρολόγων.

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

(982)