ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΟ: Εάν χειρουργήσω τα μάτια μου για μυωπία, μετά από πόσες ημέρες μπορώ να επιστρέψω στην εργασία μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όπως είπαμε και στα προηγούμενα άρθρα η μυωπία είναι μία πολύ συχνή διαθλαστική ανωμαλία που επηρεάζει άμεσα την όραση για μακρινή απόσταση…

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της μυωπίας εκτός από τα γυαλιά και τους φακούς επαφής περιλαμβάνει και την διαθλαστική χειρουργική ή αλλιώς το laser για την μυωπία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλοι οι ασθενείς σε θέση να διορθώσουν την μυωπία τους με laser.

  • O προεγχειρητικός έλεγχος γίνεται μετά από διακοπή χρήσης φακών επαφής για δέκα (10) ημέρες και περιλαμβάνει ειδικές μετρήσεις διαφόρων παραμέτρων του κερατοειδούς όπως είναι:

το πάχος, η τοπογραφία και οι καμπυλότητες οι οποίες μας δίνουν πληροφορίες εάν το μάτι του ασθενούς είναι κατάλληλο να υποβληθεί στην θεραπεία με laser.

Εξυπακούεται ότι αν οι μετρήσεις είναι παθολογικές ο ασθενής ΔΕΝ μπορεί να υποβληθεί στην εν λόγω θεραπεία.

Στην περίπτωση που ο προεγχειρητικός έλεγχος είναι θετικός η επέμβαση πραγματοποιείται και στα δύο (2) μάτια την ίδια ημέρα και είναι τελείως αναίμακτη και ανώδυνη.

Υπάρχουν δύο βασικές τεχνικές διόρθωσης μυωπίας:

α) το PRK β) το LASIK οι οποίες εφαρμόζονται με απόλυτη επιτυχία. Η επιλογή της μεθόδου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις προεγχειρητικές εξετάσεις.

Μετά την εγχείρηση ο ασθενής υποβάλλεται σε μία αγωγή με ενσταλάξεις κολλυρίων, κορτιζόνης, αμπούλες φυσιολογικού ορού και αντιβίωσης. Η αποκατάσταση της όρασης είναι άμεση.

Είναι αυτονόητο ότι στην πρώτη μετεγχειρητική περίοδο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στους κανόνες υγιεινής (σχολαστικό πλύσιμο χεριών, όχι τρίψιμο ματιών, όχι χρήση ειδών μακιγιάζ, όχι μπάνιο στην θάλασσα, αποφυγή χρήσης σαμπουάν και σαπουνιού ) προς αποφυγή μολύνσεων.

Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία του μετά από 4-5 ημέρες με το διάστημα αυτό να παρατείνεται ανάλογα με το περιβάλλον εργασίας (οικοδομή, εργοστάσια κ.λ.π.).

Το άρθρο υπογράφει ο Κωνσταντίνος Ισμυρίδης – χειρουργός οφθαλμίατρος. Το κύριο αντικείμενο ενασχόλησης του είναι η αντιμετώπιση παθήσεων του προσθίου ημιμορίου (καταρράκτης, γλαύκωμα), διαθλαστική χειρουργική και η αντιμετώπιση  προβλημάτων αμφιβληστροειδούς (διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, εκφύλιση ωχράς κηλίδας κ.λ.π.). 

Από το 1990 έως και σήμερα ο ιατρός έχει εκτελέσει πολύ μεγάλο αριθμό επεμβάσεων τόσο στην Διαθλαστική Χειρουργική όσο και στο πρόσθιο ημιμόριο (άνω των 3.000 επεμβάσεων). 

Στοιχεία Επικοινωνίας:

ΠΛΑΤΕΙΑ ΦΙΛΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ 18

ΚΟΛΩΝΑΚΙ ΑΘΗΝΑ

Τηλ.: 2103611396

           2103613498

e mailismiridis@gmail.com

               kismiridis@hygeia.gr

(674)