ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΟΛΟΓΟ: Παθαίνω συχνά ουρολοιμώξεις, φταίει το σεξ;

Απάντηση: Ο πιο συχνός τύπος ουρολοίμωξης σε μια γυναίκα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η φλεγμονή της κύστης που οφείλεται σε μικρόβια.

Τα μικρόβια που εμφανίζονται συχνότερα σε αυτέ τις ουρολοιμώξεις είναι το κωλοβακτηρίδιο και ο Πρωτέας, οι συχνές δε ουρολοιμώξεις σε μια γυναίκα ονομάζονται υποτροπιάζουσες. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς και διάφορους παράγοντες.

Για παράδειγμα πολλές φορές οι γυναίκες τείνουν να συνδυάζουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων με την σεξουαλική επαφή:

Αυτό συμβαίνει όχι γιατί ο σύντροφος μεταφέρει μικρόβια στην σύντροφο, αλλά λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η ανατομία της ουρήθρας, του κόλπου και του πρωκτού στην γυναίκα.

Έτσι, κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής μικρόβια είτε από την περιοχή του κόλπου, είτε από την περιοχή του πρωκτού περνούν στην ουρήθρα και η γυναίκα εμφανίζει συμπτώματα κυστίτιδας. Η συχνότερη συμβουλή που δίνουμε σε αυτές τις γυναίκες είναι να ουρούν μετά από κάθε σεξουαλική επαφή.

Ο Δρ. Χρήστος Φλιάτουρας  είναι Χειρουργός  Ουρολόγος – Ανδρολόγος. Η κύρια ενασχόληση του αφορά την ανδρολογία με ιδιαίτερο αντικείμενο την στυτική δυσλειτουργία, την υπογονιμότητα και την χειρουργική του ουρογεννητικού. Ο ιατρός  αποφοίτησε από την ιατρική σχολή του πανεπιστήμιου της L΄ Aquila στην Ιταλία και ολοκλήρωσε την ειδίκευση του στην ουρολογία στην ουρολογική κλινική του ογκολογικού νοσοκομείου των Αθηνών ο “Άγιος Σάββας”. 

(Αναλυτικά βιογραφικά στοιχεία του ιατρού μπορείτε να δείτε εδώ: www.andrologia.gr

Στοιχεία επικοινωνίας:

Ανδρολογικό Ινστιτούτο – Κηφισίας 180 – 182, Νέο Ψυχικό210 6749349, 210 6743711

(542)