ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟ: Η έφηβη κόρη μου είναι έγκυος. Θα υπάρξουν επιπλοκές;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η κύηση στην εφηβεία πρέπει να αποτελεί επιλογή της έφηβης. Πολλές φορές και λόγω των ιδιαιτεροτήτων του νεαρού της ηλικίας, οι έφηβες χρειάζονται ειδική συμπαράσταση από το επιστημονικό προσωπικό. Πρέπει να προγραμματιστεί και να ξεκινήσει η προγεννητική φροντίδα όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Η σωστή συμβουλευτική και η καθοδήγηση της εγκύου θα πρέπει να περιλαμβάνει εκτός από την ιατρική παρακολούθηση, την ενημέρωσή της για τις αλλαγές στο σώμα της, τον καθησυχασμό της σχετικά με τη συμπτωματολογία που θα εμφανισθεί, διατροφικές συμβουλές, ενημέρωση για την αποφυγή αλκοόλ, καπνού και εθιστικών ουσιών, αλλά και την καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης από τον ιατρό, ώστε να μην απομονωθεί κοινωνικά η έφηβος.

  • Κίνδυνοι-επιπλοκές κατά την κύηση στην εφηβεία

Η εφηβική κύηση είναι υψηλού κινδύνου με επιπτώσεις στην υγεία της μητέρας και του παιδιού και υψηλά ποσοστά αυτόματης αποβολής. Περίπου μισές από τις εφηβικές εγκυμοσύνες καταλήγουν σε άμβλωση, συχνά κάτω από μυστικές και σκοτεινές συνθήκες, με συνεπακόλουθα για τη μελλοντική γονιμότητα των εφήβων και σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στην ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη.

  • Οι σημαντικότερες επιπλοκές που παρατηρούνται κατά την κύηση στην εφηβεία, επηρεάζουν σημαντικά τη φυσιολογική ανάπτυξη του εμβρύου και είναι:

– Η αυξημένη αρτηριακή πίεση (προεκλαμψία-εκλαμψία)

– Η πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα

– Η δυσαναλογία της πυέλου

– Η αναιμία

– Το χαμηλό βάρος εμβρύου

– Ο πρόωρος τοκετός.

(Επιπλέον, ο τοκετός στις έφηβες μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια και περισσότερους τραυματισμούς του κόλπου και του αιδοίου, λόγω της ανωριμότητας των ιστών.)

Συγχρόνως, υπάρχουν και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις, εφόσον οι έφηβες που μένουν έγκυες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες: να εγκαταλείψουν το σχολείο, να καταφύγουν σε ένα βιαστικό και πρόωρο γάμο, ο οποίος με τη σειρά του έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να καταλήξει σε διαζύγιο, να τύχουν εκμετάλλευσης αν εγκαταλείψουν από φόβο την οικογενειακή εστία, να νοσήσουν από κατάθλιψη ή και να εγκαταλείψουν το μωρό τους.

(Πηγή: https://maternacare.gr/)

Το άρθρο υπογράφει ο Γρυπάρης Στ. Ιωάννης Μαιευτήρας – Χειρουργός / Γυναικολόγος. Εξειδικευθείς στην Υπογονιμότητα και την Αισθητική Γυναικολογία.

(248)