Επανάσταση στην ολική αρθροπλαστική γόνατος!

Πολλοί επαΐοντες, θεωρούν ότι οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές είναι η καρδιά της τέταρτης βιομηχανικής επαναστάσεως. Στην ιατρική, έχουμε αρχίσει να εκτυπώνουμε ολόκληρα οστά για μεταμόσχευση σε καρκινοπαθείς, νεφρά, εξατομικευμένους νάρθηκες για κατάγματα αλλά και οδηγούς για οστεοτομίες.

Ένα λογικό βήμα ήταν, η χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, όπου η μεγάλη ακρίβεια της τοποθετήσεως του μοσχεύματος, καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα.  Οι συγκεκριμένοι εκτυπωτές, χρησιμοποιούνται εμπορικά από το 2010.

Σήμερα, η τεχνολογία των τρισδιάστατων εκτυπωτών, έχει επιφέρει απίστευτες αλλαγές στην ολική αρθροπλαστική γόνατος,  τα 4 τελευταία χρόνια.

Τα προβλήματα ακριβούς τοποθετήσεως του μοσχεύματος, έχουν λυθεί με την χρήση των τρισδιάστατων εκτυπωτών. Το αποτέλεσμα είναι η μακροβιότητα του μοσχεύματος, καλλίτερη βάδιση και εξάλειψη του μεγάλου ποσοστού δυσαρεστημένων ασθενών.

  • Η τεχνολογία που προηγήθηκε των εκτυπωτών…

Με τις μαγνητικές ή αξονικές τομογραφίες, η απεικόνιση των εσωτερικών οργάνων του ασθενούς είναι ένα μικρό θαύμα. Οι τομογράφοι λαμβάνουν κάθετες τομές του εξεταζόμενου οργάνου, των οστών στην προκείμενη περίπτωση. Το επόμενο βήμα στην τομογραφική απεικόνιση, ήταν η δημιουργία προγραμμάτων τρισδιάστατης εικόνας η οποία μπορεί να καθοδηγήσει ένα τρισδιάστο εκτυπωτή.

  • Το έξυπνο γόνατο, ή αλλιώς, η εφαρμογή της τρισδιάστατης εκτυπώσεως στην ολική αρθροπλαστική γόνατος

Ο σχεδιασμός του χειρουργείου γίνεται με την λήψη «ειδικών» αξονικών τομογραφιών, όχι μόνο του γόνατος αλλά και του ισχίου και της ποδοκνημικής.

Εν συνεχεία το υλικό αποστέλλεται στο εξωτερικό και ένα ειδικό λογισμικό επεξεργάζεται τους άξονες και την βλάβη του γόνατος. Αφού γίνουν όλες οι απαραίτητες διορθώσεις, τα στοιχεία αποστέλλονται στον θεράποντα χειρουργό για περαιτέρω επεξεργασία και έγκριση.

Η όλη διαδικασία της μελέτης και του σχεδιασμού του χειρουργείου, γίνεται με άνεση χρόνου, στο γραφείο του ιατρού, προεγχειριτικά.

Μετά την ολοκλήρωση…

η εταιρεία, αναλαμβάνει την κατασκευή του ακριβούς αντιγράφου του γόνατος και των ειδικών εργαλείων – οδηγών, ώστε η τοποθέτηση της ολικής αρθροπλαστική να γίνει με ακρίβεια χιλιοστού την ημέρα του χειρουργείου

Επιπλέον υλοποιούνται μετρήσεις που πρακτικά στο τυπικό χειρουργείο κανείς ορθοπεδικός δεν μπορεί να κανείς. Εξυπακούεται ότι κατά την διάρκεια του χειρουργείου ο ιατρός γνωρίζει επακριβώς τι θα κάνει.

Σήμερα, με την ευρεία έννοια της ρομποτικής ιατρικής μπορούμε να συμπεριλάβουμε όλα τα προγράμματα (Software) που καθοδηγούν τρισδιάστατους εκτυπωτές για την παραγωγή ανατομικών μοντέλων, ειδικών εργαλείων και βιομοσχευματων. Τα επόμενα χρόνια, θα παράγουμε εξατομικευμένα όργανα για μεταμοσχεύσεις

Παρότι ο χειρουργός είναι υπεύθυνος για το χειρουργείο και έχει τον τελικό λόγο, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση με την χρήση της τεχνολογίας δίδει ένα σταθερό και εξαιρετικό αποτέλεσμα που είναι επαναλαμβανόμενο ελαχιστοποιώντας τις επιπλοκές

 

Το άρθρο υπογράφει ο Νίκος Α. Γρανίτσας – Χειρουργός Ορθοπεδικός. Επιστημονικός συνεργάτης και χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι) και στο American Medical Center, Nicosia, Cyprus. Χρησιμοποιεί την τεχνική AMIS της MEDACTA, η οποία θεωρείται η πλέον προηγμένη τεχνική ελαχίστης επεμβατικότητος με άμεση κινητοποίηση και ελάχιστες επιπλοκές καθώς επίσης διαθέτει τεράστια εμπειρία σε ολόκληρο το φάσμα ορθοπεδικών παθήσεων και Θεραπεύει επιτυχώς προβλήματα οσφυαλγίας και αυχενικού συνδρόμου, με τοπική έγχυση φαρμάκου από το 1989.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση Ιατρείου: Σισίνη 31, 115 28, Χίλτον, Αθήνα – Λευκωσία, Δήμου Ηροδότου 11, Τ.Κ 1095

Τηλέφωνο: 2107229090 – 6945 46 00 10 (γραμματεία)

Email: ngranitsas@greekorthopaedic.gr

www.greekorthopaedic.gr

 

 

 

(538)