Ελάχιστα επεμβατική θεραπεία καταγμάτων!

Ποια τα κυριότερα οφέλη; Τα κυριότερα οφέλη είναι οι μικρότερες τομές, ο λιγότερος τραυματισμός των μαλακών μορίων, η μικρότερη βλάβη στην αιμάτωση του οστού και στο αιμάτωμα του κατάγματος. Όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ταχύτερη πόρωση του κατάγματος και ανάρρωση του ασθενούς.

• Ποιοί ασθενείς οφελούνται περισσότερο από μια ελάχιστα επεμβατικά προσπέλαση;

Οι ασθενείς με κατάγματα κοντά σε άρθρωση, που δεν επιδέχονται αντιμετώπιση με ενδομυελική ήλωση και έχουν συντριβή οφελούνται περισσότερο.Επίσης, κάποια απλά κατάγματα της περιφερικής κνήμης είναι δυνατόν να αντιμετωπισθούν με αυτόν τον τρόπο. Κάποιοι ορθοπαιδικοί πιστεύουν ότι οι υπέρβαροι ασθενείς μπορεί να οφεληθούν, αφού οι ανοικτές επεμβάσεις σε αυτούς απαιτούν μεγάλες τομές. Δυστυχώς, η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική είναι δύσκολα εφαρμόσιμη σε αυτούς τους ασθενείς.

• Ποιές είναι οι ενδείξεις για ελάχιστα επεμβατική ορθοπαιδική χειρουργική τραύματος; Ποιά κατάγματα αντιμετωπίζονται καλύτερα μέσω μιας τέτοιας προσπέλασης;

Η ελάχιστα επεμβατική ή διαδερμική τοποθέτηση πλακών λειτουργεί καλύτερα για περιαρθρικά, συντριπτικά κατάγματα. Οι ασθενείς στους οποίους απαιτούνται ιδιαίτερα μακριές πλάκες είναι επίσης καλοί υποψήφιοι για αυτή την τεχνική. Το κάταγμα θα πρέπει να μπορεί να ανταχθεί χωρίς άμεσο χειρισμό ή όραση. Τα κατάγματα κοντά σε άρθρωση, ιδιαίτερα του γόνατος (εγγύς κνήμη και άπω μηριαίο) και της ποδοκνημικής, αντιμετωπίζονται καλύτερα με αυτόν τον τρόπο. Σε μερικές περιπτώσεις, τα κατάγματα του εγγύς μηριαίου μπορούν να οστεοσυντεθούν με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους.

• Ποιές είναι οι δυσκολίες της εφαρμογής ελάχιστα επεμβατικών τεχνικών στη θεραπεία των καταγμάτων;

Η κυριότερη δυσκολία έγκειται στο ότι κατά τις τεχνικές αυτές δεν υπάρχει άμεση επισκόπηση της καταγματικής εστίας ή της περιοχής όπου θα τοποθετηθούν τα υλικά της οστεοσύνθεσης. Η τεχνική γίνεται κάτω από ακτινοσκοπική καθοδήγηση και αυτό ενέχει κάποια δυνητικά προβλήματα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κακή ανάταξη, ιδιαίτερα σε σχέση με το μήκος και τη στροφή του οστού. Τέλος, ο τρόπος αυτός αντιμετώπισης των καταγμάτων μπορεί να είναι πιο χρονοβόρος και η έκθεση στην ακτινοβολία μεγαλύτερη.

• Ποιές χειρουργικές καινοτομίες οδήγησαν στην επιτυχία της ελάχιστα επεμβατικής ορθοπαιδικής χειρουργικής τραύματος;

Η κυριότερη πρόοδος αφορά την κατασκευή των ανατομικών προκυρτωμένων κλειδούμενων πλακών. Ταιριάζουν καλύτερα στο οστούν από ότι οι προγενέστερες πλάκες, γεγονός που επιτρέπει την τοποθέτησή τους χωρίς την άμεση επισκόπηση των ορίων του οστού. Οι κλειδούμενες πλάκες επίσης προσφέρουν περισσότερη σταθερότητα όταν εκτείνονται πάνω από μεγαλύτερα καταγματικά τμήματα. Τα περισσότερα συστήματα πλακών έχουν ειδικούς οδηγούς που βοηθούν τη σωστή τοποθέτηση των βιδών.

Το άρθρο υπογράφει ο Φραγκίσκος Ξυπνητός – Ορθοπαιδικός/Χειρουργός Μεγάλων Αρθρώσεων. Αρθροσκοπική – Ελάχιστα επεμβατική Ρομποτική Χειρουργική. Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

Στοιχεία Επικοινωνίας:

Ιατρείο
Αριστοτέλους 1 & Λεωφόρου Μεσογείων 298
Χολαργός, Αττικής

Τηλ. επικοιν.: 210 65.64.588
(Πλησίον σταθμού Μετρό Νομισματοκοπείου)

Κιν: 698 4557744

 

(https://www.arthrocenter.gr/)

 

(217)