Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική ισχίου!

Η αρθοπλαστική του ισχίου είναι η χειρουργική επέμβαση, που αποκαθιστά την χαμένη κινητικότητα και εξαλείφει τον πόνο κατά την βάδιση στην αρθρίτιδα του ισχίου. Ένα πετυχημένο χειρουργείο χαρακτηρίζεται από 3 παράγοντες. Την χειρουργική τομή, την ποιότητα των υλικών και την σωστή τοποθέτηση.

Εδώ και μία δεκαετία έχει επανέλθει στο προσκήνιο, η πρόσθια προσπέλαση του ισχίου, η ΑΜΙΣ. Είναι η μοναδική, που είναι η ελάχιστα επεμβατική.

Η προσθία τομή πρώτο εμφανίστηκε το 1838, για διόρθωση βλαβών ισχίου.  Για περισσότερα από 50 χρόνια, ήταν ο μοναδικός και πλέον λογικός τρόπος προσεγγίσεως στο ισχίο. Με την ανάπτυξη τον ολικών αρθροπλαστικών, ο Άγγλος ορθοπεδικός CHARNLEY, θεώρησε, ότι τα μεγάλου μήκους υλικά, είχαν καλύτερη σταθερότητα.

 Όμως η τοποθέτηση μπορούσε να γίνει με μεγάλη οπισθία τομή με διατομή μυών. Είναι μεγάλη χειρουργική επέμβαση με βραδεία αποκατάσταση μερικές φορές όχι πλήρη. Στην Αγγλία μετά από χρόνια, έχει επικρατήσει η πλαγιο – προσθία προσπέλαση.

Πρόκειται για μικρή σχετικά τομή και εμείς που ήμασταν συνηθισμένοι στην οπισθία, συγκλονιστήκαμε από την ταχύτητα του χειρουργείου και την αποκατάσταση του ασθενούς. Για πολλά χρόνια χρησιμοποιήσαμε αυτή τη τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Παρόμοιο ενθουσιασμό αισθανθήκαμε με την πρώτη επέμβαση της ΑΜΙΣ. Δεν είναι η μικρή τομή που κάνει την διαφορά, αλλά η απουσία διατομής μυών κατά το χειρουργείο.

Αποτέλεσμα είναι…

η ταχυτάτη ανάρρωση του ασθενούς και η επιστροφή στην οικία του, η απουσία απώλειας αίματος και η σταθερότητα της προθέσεως.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι με την ΑΜΙΣ τα ποσοστά εξαρθρήματος του ισχίου, είναι λιγότερα από 1%. Η ΑΜΙΣ δεν είναι ευρεως διαδεδομενη, διότι ο χειρουργός χρειάζεται ειδική εκπαίδευση, εξοπλισμό και πρόθεση. Δεν είναι μια τεχνική που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Τελειώνοντας αναφέρω ότι η τεχνική ΑΜΙΣ είναι πατενταρισμένη από την εταιρεία ΜΕDΑΚΤΑ, μια εξαιρετικής ποιότητος εταιρεία, που κατασκευάζει ολικές αρθροπλαστικές του ισχίου και του γόνατος και τον ειδικό εξοπλισμό.  

Το άρθρο υπογράφει ο Νίκος Α. Γρανίτσας – Χειρουργός Ορθοπεδικός. Επιστημονικός συνεργάτης και χειρουργός στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών (Μαρούσι) και στο American Medical Center, Nicosia, Cyprus. Χρησιμοποιεί την τεχνική AMIS της MEDACTA, η οποία θεωρείται η πλέον προηγμένη τεχνική ελαχίστης επεμβατικότητος με άμεση κινητοποίηση και ελάχιστες επιπλοκές καθώς επίσης διαθέτει τεράστια εμπειρία σε ολόκληρο το φάσμα ορθοπεδικών παθήσεων και Θεραπεύει επιτυχώς προβλήματα οσφυαλγίας και αυχενικού συνδρόμου, με τοπική έγχυση φαρμάκου από το 1989.

Στοιχεία επικοινωνίας:

Διεύθυνση Ιατρείου: Σισίνη 31, 115 28, Χίλτον, Αθήνα – Λευκωσία, Δήμου Ηροδότου 11, Τ.Κ 1095

Τηλέφωνο: 2107229090 – 6945 46 00 10 (γραμματεία)

Email: ngranitsas@greekorthopaedic.gr

www.greekorthopaedic.gr

https://www.greekorthopaedic.gr/kotsia/

 

 

(491)