Ελάχιστα επεμβατική αρθροπλαστική γόνατος!

Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία διαβρώνεται ο αρθρικός χόνδρος μεταξύ των οστών, με αποτέλεσμα τα οστά να «ακουμπούν» μεταξύ τους και να τρίβονται, προκαλώντας πόνο στον ασθενή.

Πρόκειται δηλαδή για ένα πόνο «μηχανικής αιτιολογίας», για την ανακούφιση του οποίου δεν έχουν μακροχρόνιο αποτέλεσμα τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, οι ενέσεις κλπ. Δεν υπάρχουν φαρμακευτικά σκευάσματα χορηγούμενα από του στόματος ή άμεσα εγχυόμενα στην άρθρωση που να σχετίζονται με την υποστροφή ή την διακοπή της εξέλιξης της νόσου, παρά μόνο με την προσωρινή συμπτωματική αγωγή.

Οι συχνότερα προσβαλλόμενες από οστεοαρθρίτιδα αρθρώσεις είναι το γόνατο και το ισχίο. Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μία μη αντιστρεπτή νόσος που αντιμετωπίζεται μόνο με χειρουργική θεραπεία  και αφορά την αντικατάσταση του φθαρμένου και μόνο χόνδρου με προθέσεις από σύγχρονα υλικά.

Ένας ασθενής οδηγείται στην χειρουργική επέμβαση όταν η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος έχει περιορίσει την δραστηριότητα του και όταν τα επεισόδια πόνου αποτελούν καθημερινότητα. 

«Δεν χειρουργούμε “ακτινογραφίες” αλλά ασθενείς…» 

Η χειρουργική θεραπεία είναι μία σοβαρή επέμβαση για τον ασθενή η οποία πραγματοποιείται απο ειδικούς και τα τελευταία χρόνια έχει τις εξής θεαματικές βελτιώσεις:

  • Η χρήση υπολογιστή μας βοηθά στην πραγματοποίηση λεπτομερών μετρήσεων, ώστε να παραγγείλουμε απόλυτα εξατομικευμένα για τον εκάστοτε ασθενή υλικά και εργαλεία που σέβονται την ιδιαίτερη ανατομία του (patient specific)
  • Γίνεται με πιο μικρές ατραυματικές χειρουργικές τομές απ΄οτι παλαιότερα.
  • Πραγματοποιείται με επέμβαση μικρότερης διάρκειας, χωρίς απαραίτητα την ανάγκη μετάγγισης, και παρουσιάζει ταχύτερη αποκατάσταση. Αυτό οφείλεται στην βελτίωση των χειρουργικών τεχνικών γύρω από την ολική αρθροπλαστική του γόνατος και χάρη στις τεχνικές με ελάχιστο τραυματισμό των μυών της περιοχής, δηλαδή του τετρακέφαλου μηριαίου.(Οι ατραυματικές αυτές τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας επιτρέπουν στον ασθενή την άμεση βάδιση και στήριξη και την ταχύτερη φυσική αποκατάσταση).
  • Τα υλικά και οι προθέσεις που χρησιμοποιούμε σήμερα αποτελούνται από σύγχρονα κράματα με ενδιάμεσο ένθετο πολυαιθυλενίου, τα οποία εγγυώνται την μακροχρόνια επιβίωση και την άριστη λειτουργία της ολικής αρθροπλαστικής του γόνατος.

Σχεδόν 300.000 αρθροπλαστικές γόνατος πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ και αφορούν την αντικατάσταση του φθαρμένου από την οστεοαρθρίτιδα χόνδρου και οστού με νέες μεταλλικές προθέσεις.

Πρόκειται για μία συνηθισμένη αλλά σημαντική χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή ραχιαία αναισθησία, απαιτεί 1-2 ημέρες νοσηλείας μέχρι την κινητοποίηση και προβλέπει την έξοδο του ασθενούς απ’ το νοσοκομείο με τη χρήση ενός περπατητήρα.

Σκοπός της αρθροπλαστικής του γόνατος – σύμφωνα με τον εξειδικευμένο γιατρό Π. Γ. Νταγιόπουλο στη Γαλλία στη μέθοδο αυτή – είναι να αποδώσει στον ασθενή έπειτα από ένα σύντομο χρονικό διάστημα ένα ανώδυνο, σταθερό και λειτουργικού εύρους κίνησης γόνατο, με το οποίο πραγματοποιούνται όλες οι δραστηριότητες της καθημερινότητας, εως και ελαφριά άθληση, εάν αυτό μπορούσε να το κάνει και πριν.

 

Το άρθρο υπογράφει Παναγιώτης Γ. Νταγιόπουλος M.D., Ph.D . Είναι Διευθυντής Χειρουργός ορθοπαιδικός στο τμήμα ισχίου και γόνατος στο Mediterraneo Hospital.

E: ntagiopoulos@hotmail.com, secretariat@2opinion.gr)

(Τηλ. επικοινωνίας: 2107212077)

 

(532)