Ήλιος: ο μεγαλύτερος εθισμός του ανθρώπινου οργανισμού

 Ο μεγαλύτερος εθισμός του ανθρώπινου οργανισμού είναι απόλυτα φυσικός και είναι το ηλιακό φως.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell οδήγησε στο εξαιρετικά ενδιαφέρον συμπέρασμα ότι ο μεγαλύτερος εθισμός του ανθρώπινου οργανισμού είναι απόλυτα φυσικός και είναι το ηλιακό φως.

Μελετώντας με ποιον τρόπο η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει το δέρμα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι  ακόμα και σε μέτριες ποσότητες, προκαλεί την παραγωγή της ορμόνης β-ενδορφίνης, που μας κάνει να νιώθουμε καλά και μουδιάζει τον πόνο.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή βήτα-ενδορφίνης με το φάρμακο Ναλοξόνη (που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της υπερβολικής δόσης ηρωίνης σε επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομεία) σε ποντίκια που εξέθεσαν σε υπεριώδη ακτινοβολία, τότε αυτά εμφάνισαν συμπτώματα στέρησης: τρέμουλο, χτύπημα δοντιών και νευρικότητα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες παρατηρούν τη σωματική εξάρτηση του οργανισμού από το φως του ήλιου και αυτά τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε ένα πεδίο έρευνας που εξετάζει την ακραία ηλιοθεραπεία ως πιθανό εθισμό στον άνθρωπο.

Πηγή: www.lay-out.gr

(8297)